O judecătoare cunoscută a fost reținută de DNA - UPDATE

[] []

19 noi 2015 / 20:45
Salveaza PDF Comentarii

Judecătoarea Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, a fost adusă joi seara la DNA, pentru a fi audiată în dosarul în care este suspectată că a luat mită pentru a da o soluţie de achitare în Dosarul Transferurilor.

Update: Judecătoarea Geanina Terceanu a fost reținută pentru 24 de ore de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au declarat pentru surse judiciare citate de Agerpres. Potrivit acestora, magistratul nu a dorit să dea declaraţii în faţa procurorilor în dosarul în care este suspectată că a luat mită pentru a da o soluţie de achitare în Dosarul Transferurilor din fotbal. 

Iată comunicatul DNA: 

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19 noiembrie 2015, a inculpatei

TERCEANU GEANINA, judecător în cadrul Tribunalului București, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită. 

În cauză, procurorii au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și față de inculpații

BECALI IOAN și BECALI VICTOR, impresari sportivi, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită. 

Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul 

BORCEA CRISTIAN, președinte executiv al Clubului de fotbal „Dinamo”, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită. 

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 

La data de 24 februarie 2009, inculpatei Terceanu Geanina, în calitate de judecător în cadrul Tribunalului București, i-a fost repartizat spre judecare un dosar penal cunoscut în spațiul public sub numele de „Dosarul transferurilor de fotbaliști”, cauză în care inculpații Becali Ioan, Becali Victor și Borcea Cristian, alături de alți inculpați, fuseseră trimiși în judecată pentru comiterea unor infracțiuni de înșelăciune și de evaziune fiscală.

La data de 3 aprilie 2012, inculpata Terceanu Geanina a pronunțat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare față de toți inculpații trimiși în judecată și pentru toate infracțiunile reținute în sarcina acestora, achitare pronunțată în temeiul dispozițiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 („fapta nu există”).

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că – pentru a pronunța această soluție de achitare – inculpata Terceanu Geanina a primit de la inculpații Becali Ioan, Becali Victor și de la suspectul Borcea Cristian în mai multe tranșe, suma totală de 220.000 de euro, începând cu luna aprilie 2009 și până în luna mai 2012.

Sumele de bani primite cu titlu de mită au fost remise magistratului de către cele trei persoane fie personal fie prin intermediar, în diferite locații din București și județule Ilfov și Ialomița.

În cursul anului 2009, o parte din banii primiți în modalitatea de mai sus au fost folosiți de inculpata Terceanu Geanina la achiziționarea unei locuințe. 

Ulterior, la data de 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunțată de către inculpata Terceanu Geanina a fost desființată printr-o decizie penală a Curții de Apel București – Secția a II-a Penală, instanța de control judiciar pronunțând condamnarea inculpaților la pedepse privative de libertate.

Inculpaților Terceanu Geanina, Becali Ioan și Becali Victor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentați la data de 20 noiembrie 2015, Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Parchetului de pe lângă Tribunalul București și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”.

------------------------

Știrea inițială:

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, judecătoarea ar fi primit peste 200.000 de euro, în tranşe, pentru a da o soluţie de achitare în Dosarul Transferurilor din fotbal. Sursele susţin că magistratul ar fi mers şi pe stadion să negocieze mita.

Tot joi, fostul finanţator al Clubului Dinamo Cristian Borcea şi foştii impresari Ioan şi Victor Becali au fost audiaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind aduşi cu duba din penitenciarul Poarta Albă. Audierea a avut loc în contextul în care procurorii au efectuat joi percheziţii la Tribunalul Bucureşti, care au vizat-o pe judecătoarea Geanina Terceanu.

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25