O elevă nu se poate înscrie la facultate din cauza unui manual de informatică

Manuale școlare
Descriere foto: Manuale școlare

O elevă din Prahova, care a obţinut media 9,86 la examenul de Bacalaureat, nu se poate înscrie la facultate din cauza unui manual de informatică pierdut.

La unul dintre cele mai bune licee din Prahova, Alice, o elevă cu media 9,86 la examenul de Bacalaureat, nu poate obține diploma și foaia matricolă pentru că a pierdut un manual.

Fără aceste acte, pe care conducerea liceului refuză să i le elibereze, fata nu se poate înscrie la facultate.

Fata susține că a discutat cu directorul liceului, dar a primit un refuz și a spus că toate manualele pentru anul terminal le-a primit la finalul clasei a XI-a. Pentru că erau prea multe și nu le putea duce pe toate acasă, aceasta a lăsat trei dintre cărți în dulapul de la școală, iar la începutul anului școlar, cărțile nu mai erau. Ulterior și-a recuperat doar două din cele trei cărți pierdute, mai puțin manualul de informatică. Deşi Alice s-a oferit să achite contravaloarea manualului pierdut, directorul liceului nu a acceptat.

”Am venit special din concediu pentru că fata mea plângea la telefon. Vă daţi seama ce situaţie. Am mers astăzi (vineri, 12 iulie - n.r) la şcoală şi mi-au dat ca variantă să fac o copie după manual şi să o aduc aşa la şcoală. M-au trimis la Biblioteca Judeţeană să iau de acolo un manual pe care să-l xeroxez, dar cartea nu există la ei. Le-am cerut celor de la liceu să-mi dea un manual din depozitul şcolii, dar au spus că nu se poate pentru că biblioteca liceului este închisă”, a declarat, pentru ”Adevărul”, Marius Brânză, tatăl elevei, citează Adevărul.

Reacția conducerii liceului


"Domnul respectiv are soluţia pentru ca fiica dumnealui să aducă manualul de aseară de la ora 19.22. I-am transmis printr-o colegă de-a mea. I-am explicat că poată să tragă la Xerox un manual, aceaşi ediţie şi de la ceeaşi editură de la care a şi primit-o şi pe care poată să-l aducă la şcoală. Tatăl elevei a venit în dimineaţa aceasta cu scandal la mine şi i-am explicat că avea de aseară rezolvarea la această problemă. Manualul acela se găseşte în momentul acesta la marea majoritate a elevilor de clasa a XI-a, pentru că le-au primit deja. Se poate duce la orice elev de clasa a XI-a, să-l ceară cu împrumut o jumătate de oră şi să-l tragă la Xerox. Copilul acesta ştia că trebuie să predea manualele din 15 mai. Două luni sunt. Ea zice că dirigintele i-a spus că poate să dea banii pe manuale. Din 291 cât are seria de clasa a XII-a numai ea ştia că poate să dea banii. Nu este voie. Ministerul ne interzice să strângem bani de la copii. Nu putem să strângem acei bani, nu avem unde să-I băgăm, nu avem articol bugetar. În momentul în care termini treaba într-o şcoală trebuie să semnezi o fişă de lichidare”, a declarat Carmen Băjenaru, directorul Colegiului I.L.Caragiale din Ploieşti.

Întrebată dacă elevei i s-a explicat că poate aduce o copie Xerox a manualului lipsă şi nu neapărat manualul original, Băjenaru a recunoscut că fata nu a fost informată în acest sens. ”Eu am nevoie de un manual. Copilul nu a întrebat dacă poate să dea o copie Xerox sau un manual scanat. I s-a spus să dea acelaşi manual. Nu i s-a precizat că trebuie să fie în coperţile acelea de la editură”, a mai adaugat directorul liceului.

În final, Alice a reuşit să găsească cartea și să o xeroxeze la unul dintre centrele xerox din Ploieşti care avea în baza de date toate manualele de liceu.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24