O cometă ar putea face spectacol pe cer în 2024. Astronom Adrian Sonka: Coada sa ar putea mătura Pământul. De vis! / foto

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Adrian Sonka, astronom și muzeograf la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, anunță că anul viitor o cometă extrem de interesantă va apărea pe cer.

Astronomul și muzeograful Adrian Sonka anunță posibilitatea ca în anul 2024 să vedem pe cer o cometă extrem de interesantă. Acesta precizează că respectivul corp ceresc ar putea avea strălucirea celor mai strălucitoare stele de pe cer și o coadă extrem de lungă, vizibilă cu ochiul liber.

Este vorba de o cometă care ar putea să spele reputația tuturor cometelor care s-au văzut în ultimii 15 ani, transmite astronomul Adrian Sonka pe blogul personal.

Poartă numele de C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) și a fost descoperită în februarie 2023, pe când se afla 1,1 miliarde de kilometri de Soare. A fost observată prima oară din SUA, dar imediat s-au găsit date mai vechi, trimise de un Observator astronomic din China.

Când ar putea fi văzută cometa

„În luna octombrie 2024, când cometa se află la cea mai mică depărtare mică de Pământ, coada va fi lungă și îndreptată înspre noi. Este posibil ca planeta noastră să fie măturată de coada cometei.

Cometa asta este specială pentru că se va apropia mult de Soare, la doar 58 de milioane km, dar și pentru că este prima oară când ajunge la căldură.

Strălucirea calculată a ei ne spune că se va vedea foarte bine cu ochiul liber, atingând o strălucire asemănătoare cu a celor mai strălucitoare stele. Coada ei va fi foarte lungă, de ordinul mărimii constelațiilor.

Felul în care se apropie de Soare o face vizibilă de la noi imediat după ce trece pe lângă Soare.

E fiind poziționată bine începând cu 11 octombrie 2024, când se va vedea la apus ca un astru maiestuos, asemănător cu unele comete celebre, atât de strălucitoare încât le vedeau și gândacii. De vis!“, mai scrie Adrian Sonka.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel