O bunicuţă de 75 de ani s-a apucat de box. Motivul? Vrea să facă knockout simptomele Parkinson (VIDEO)

Foto: captură YouTube, CTV News
Foto: captură YouTube, CTV News

Nancy Van Der Stracten a aflat că boxul fără contact poate încetini evoluţia bolilor degenerative şi, din acel moment, este nelipsită din sala de sport. Speră că astfel va încetini evoluţia bolii de care suferă: Parkinson.

Membrii unei săli de sport din Turcia au rămas uimiţi când au văzut o femeie de 75 de ani intrând şi începând să se antreneze. Bunicuţa, care venise pregătită cu o pereche de mănuşi  nou-nouţe şi nişte pantofi sport mov, nu s-a lăsat intimidată de privirile celor din jur şi a intrat direct în ringul de box. Femeia avea un motiv întemeiat să se apuce de un asemenea sport. Şi-a propus să ţină în frâu, pe cât posibil, simptomele severe ale Parkinson-ului cu care a fost diagnosticată în urmă cu şase ani.

Ritmul mişcărilor face diferenţa

Conform celor relatate de Reuters, Nancy a descoperit beneficiile boxului fără contact de curând. Bunica este o belgiancă stabilită în Turcia, care locuieşte în Antalya de mai bine de 15 ani, şi care a aflat de avantajele boxului non-contact în timp ce se documenta despre boala cu care fusese diagnosticată. Din acel moment, Nancy se antrenează la sală de trei ori pe săptămână. „Nu mă vindecă de Parkinson. Parkinson este o boală degenerativă. Nu dispare niciodată, dar îi poţi încetini evoluţia”, susţine aceasta cu convingere. În timpul practicării boxului fără contact, nu rişti să primeşti pumni, să te răneşti sau să suferi vreo traumă craniană. Femeia de 75 de ani se concentrează, în ringul de box, pe mişcările pe care le face şi pe ritmul lor. Ceilalţi sportivi de la sală au început să o îndrăgească şi o alintă deja mătuşica Nancy. Bătrâna mai spune: „Dacă ai peste 50 de ani, toţi se uită ciudat la tine, pentru că nu-şi dau seama ce vrei să faci. Însă turcii sunt oameni cumsecade, mă lasă să-mi văd de treaba mea, nu mă fac să cred că-i încurc cu ceva.”

Parkinson, boala parşivă care slăbeşte şi epuizează organismul "pe nesimţite"

Parkinson este o boală neurodegenerativă care nu poate fi oprită din evoluţie şi a cărei cauză este necunoscută. Ea poate provoca tremur şi rigiditate, făcând ca mersul şi vorbitul să devină dificile. Boala nu este fatală, însă complicaţiile ei pot fi destul de serioase „Studiile arată că boxul fără contact este benefic creierului şi poate fi eficient în cazul celor care suferă de Parkinson”, a dezvăluit neurologul Geysu Karlikaya, de la spitalul Medicină din Istanbul. Karlikaya a adăugat că acest sport îmbunătăţeşte calitatea vieţii pentru astfel de pacienţi.

Mişcă-te, mişcă-te, mişcă-te! Nu sta degeaba!

Nancy, care a descoperit că-i este mai uşor să facă simplele treburi gospodăreşti de când practică acest sport, a declarat următoarele: „Medicul mi-a spus că n-am voie să stau degeaba. Mişcă-te, mişcă-te, mişcă-te! Şi acest sfat îl pot da şi eu tuturor. Ieşiţi din casă şi faceţi orice sport doriţi!” Alţi pacienţi care suferă de Parkinson sunt fostul boxer Muhammad Ali, care a primit diagnosticul în 1984, la trei ani de când se retrăsese din ringul de box, şi actorul Michael J. Fox, care n-avea mai mult de 37 de ani când au apărut primele simptome ale bolii.

Antrenamentul bunicuţei poate fi urmărit aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel