Urmărește emisiunea live


O bombă atomică aproape a explodat deasupra SUA

Mushroom Cloud
Mushroom Cloud

Un document secret publicat de către The Guardian și obținut de jurnalistul de investigație Eric Schlosser arată că forțele aeriene americane au fost aproape de a detona din greșeală deasupra Carolinei de Nord, în 1961, o bombă atomică de 260 mai puternică decât cea care a fost lansată la Hiroshima în 1945.

În ianuarie 1961, două bombe cu hidrogen Mark 39 au fost scăpate din greșeală deasupra orașului Goldsboro (districtul Wayne, Carolina de Nord) când un avion de bombardament B-52 a avut probleme în timpul zborului, potrivit documentului intrat în posesia jurnalistului sub actul privind libera informare. Odată cu lansarea accidentală, cele două dispozitive au acționat așa cum erau programate: parașutele li s-au deschis, mecanismul de declanșare s-a pornit și doar un întrerupător de joasă tensiune a făcut ca ca dezastrul să nu aibă loc.

Fiecare bombă avea o încărcătură de 4 megatone, echivalentul a 4 milioane de tone de TNT. Detonarea ar fi afectat Washington, orașul New York, Baltimore sau Philadelphia și ar fi ucis milioane de oameni.

Nu este prima oară când se vorbește despre incidentul din Goldsboro, dar guvernul american a negat de-a lungul anilor că arsenalul său nuclear a fost vreodată aproape de a pune cetățenii americani în pericol, datorită normelor de siguranță.

 La opt ani de la accident, Parker F Jones scria despre cum bombele scăpate la trei zile după discursul inaugural de instalare în funcție al președintelui John F Kennedy erau transportate fără să fie respectate rigorile de siguranță. Jones a scris un raport secret pe această temă intitulat "Goldsboro revizitat sau: Cum am învățat să nu am încredere în bomba cu hidrogen".

Jurnalistul Schlosser a găsit documentul secret când în timp ce se documenta pentru o carte despre cursa înarmării nucleare. El a descoperit că cel puțin 700 de accidente și incidente "semnificative" implicând 1.250 de arme nucleare au fost înregistrate numai în perioada 1950 - 1968.

"Guvernul SUA încearcă să ascundă aceste informații de poporul american pentru a evita întrebările despre politica sa nucleară. Ni s-a spus că nu există vreo posibilitate ca aceste arme să fie detonate din greșeală, dar iată că asta aproape că s-a petrecut", spune Schlosser.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel