NUMELE care se sărbătoresc de Mihail și Gavril. Cui să îi urezi ”La mulți ani”

Pexels
Pexels

Urmăează un praznic mare pentru creștinii ortodocși, mulți credincioși purtând numele arhanghelilor Mihail și Gavriil. 

Ce nume derivate se sărbătoresc de Sfântul Mihail și Gavriil. Cei care poartă numele de Mihail, Gavril, Mihai, Mihaela, Michi, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabiță, Gavriil, Gavrilă sau alte derivate își serbează duminică, 8 noiembrie, ziua numelui.

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici îi prăznuiesc âpe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, consideraţi, în tradiţia creştină, conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul spre Rai.

Peste un milion de români își serbează onomastica

Peste 1,3 milioane de români care poartă aceste prenume sau derivate ale lor îşi sărbătoresc astăzi onomastica. Dintre acestea, cele mai întâlnite nume sunt Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela.

În toate bisericile au loc slujbe speciale. Aceasta este ultima mare sărbătoare a sfinţilor înainte de începerea Postului Crăciunului.

În trecut, În societatea tradițională bucovineană, Arhanghelii erau sărbătoriți pentru că „ei sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”.

Arhanghelii, în viziunea populară, asistă și la Judecata de Apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omenești firești și purifică, prin post, conștiințele.

Originea și semnificația numelor Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril

Mihail este împlinitorul dreptății dumnezeiești, purtând în mâna dreaptă sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer pe Lucifer, îngerul răzvrătit. Numele, de origine evreiască (Miha’El), se tălmăcește „Cine este ca Dumnezeu?” (mi, „cine”; ke, „ca”; El, prescurtare de la Elohim). În românește, formele cele mai frecvente sunt astăzi Mihai, Mihail, Mihnea, Mihaela, cu diminutivele Mihăiță, Mișa sau Michi.

Dintre formele mai vechi, multe au supraviețuit doar ca nume de familie: Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu etc.

Gavriil – apare, în ambele Testamente, drept călăuzitorul spre adevăr și vestitorul ceresc cel mai de seamă al Cuvântului dumnezeiesc (fiind cunoscut mai ales datorită profetului Daniel și evanghelistului Luca). Gabri’El înseamnă în evreiește „Dumnezeu a fost puternic”, trăgându-se din rădăcina verbală gabar, „a fi puternic”, alipită numelui dumnezeiesc El (prescurtare de la Elohim).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel