Numărul real al românilor de pretutindeni ar putea fi de 12 milioane

Numărul real al românilor stabiliţi în străinătate depăşeşte 12 milioane, a informat, marţi, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul PMP Constantin Codreanu.

Cea mai mare comunitate de români din afara graniţelor ţării este cea autohtonă din Republica Moldova, de circa patru milioane de persoane, în această categorie fiind incluşi toţi cetăţenii Republicii Moldova. Statistica realizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a fost făcută cunoscută ca urmare a unei interpelări adresate de către deputatul PMP Constantin Codreanu, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de parlamentar.

Conform acestuia, pe poziţia a doua se situează comunitatea emergentă românilor din Italia, cu 1.152.000 de persoane, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică al Italiei, iar pe locul trei comunitatea emergentă a românilor din Spania, cu 1.005.564 persoane. Pe poziţia a patra se plasează comunitatea emergentă a românilor din Statele Unite ale Americii, cu 468.994 de persoane atestate oficial şi aproximativ 1 milion de persoane conform estimărilor oficiilor diplomatice din spaţiul american. Comunităţi importante de români sunt stabilite în Germania, Ucraina şi Marea Britanie.

"Cumulate, datele prezentare de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, se ridică la un număr de 10.148.315 persoane. Această cifră corespunde celei indicate în Strategia Naţională pentru Românii de Pretutindeni pentru perioada 2017-2020, dar sunt incomplete şi neactualizate. Cifra de 10 milioane de români transfrontalieri indicată în Strategia Naţională este totuşi puternic diminuată, întrucât nu ia în calcul un şir de comunităţi româneşti autohtone sau emergente cum ar fi cele din Grecia, Federaţia Rusă, Kazahstan şi alte state ex-sovietice", se arată în comunicatul preluat de Agerpres.

Potrivit aceleiaşi surse, cifra de 10 milioane exclude persoanele care aparţin, prin cultura materială, muzical-coregrafică etc. filonului cultural românesc şi se identifică cu apelative româneşti, chiar dacă şi-au pierdut limba română. Este vorba despre aşa-numiţii criptoromâni, dintre care cei mai numeroşi sunt Valahii din Valahia Moravă (Republica Cehă), Slovacia şi Polonia. "Astfel, putem considera că numărul real al românilor de pretutindeni, aşa cum sunt aceştia definiţi de legislaţia română în vigoare, depăşeşte 12 milioane. Statul român este obligat să-şi adecveze legislaţia, politicile, practicile, instrumentarul şi resursele bugetare obiectivului major de sprijinire cultural-lingvistică, identitară şi spiritual-religioasă a acestor peste 12 milioane de români transfrontalieri', a menţionat preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy