Număr record de jurnaliști închiși în anul 2012

jurnalist
jurnalist

La nivel global, 232 de jurnaliști sunt în detenție, 132 dintre ei fiind acuzați de subminarea statului. Cei mai mulți nu au avut parte de un proces echitabil, țările ale căror legislații permit acuzarea jurnaliștilor de subminarea națiunii fiind state cu regimuri nedemocratice. 

Un studiu realizat anul acesta de Comitetul pentru Protejarea Jurnaliștilor (CPJ) a arătat că, din 1990 și până în prezent, la nivel mondial, 2012 este anul cu cel mai mare număr de jurnaliști încarcerați, potrivit ziuanews.ro. Guvernele au folosit acuzații de terorism, de subminare a statului sau alte ofense, pentru a-i  închide pe cei care adoptă o poziție critică. Din acest punct de vedere, Turcia este cel mai mare temnicer din lume, conform raportului întocmit de CPJ, cu nu mai puțin de 49 de jurnaliști trimiși după gratii anul acesta. La nivel global, 232 de jurnaliști se aflau în închisori la data de 1 decembrie 2012, cu 53 mai mulți decât în anul anterior.

În majoritatea statelor în care se află jurnaliști încarcerați, legislația nu definește concret acțiunile care conduc la un act de terorism sau la subminarea țării. Astfel, autoritățile naționale s-au prevalat de libertatea pe care le-o oferă legile în vigoare ori de absența unor norme cu privire la respectarea drepturilor omului și au acuzat fără probe concrete jurnaliști care își făceau doar profesia sau care își exercitau libertatea de exprimare.

Din anul 2010 și până în 2011, numărul jurnaliștilor încarcerați a crescut cu 23,4%. În doar 12 luni, din 2011 și până în 2012, la nivel mondial, a fost înregistrată o creștere cu 29,6 procente, ajungându-se, astfel, la a doua creștere anuală consecutivă cu mai mult de 20% și chiar la cea mai mare cifră consemnată în ultimul deceniu. Recordul precedent data din 1996, când 185 de jurnaliști au fost trimiși după gratii. Cele mai frecvente și, în același timp, cele mai dure acuzații aduse jurnaliștilor au constat în acte de terorism, lozinci împotriva statelor, trădare și subminare a ordinii în stat, cel puțin 132 de jurnaliști închiși sunt acuzați de comiterea unor astfel de infracțiuni. La nivel mondial, există în acest moment 63 de jurnaliști ținuți captivi prin închisori, fără ca acuzarea lor să fi fost făcută publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel