Nu există 'teren de înţelegere' cu Republica Cipru. UE 'nu-şi are locul la masa' discuţiilor (responsabil cipriot-turc)

Nu există 'teren de înţelegere' cu Republica Cipru. UE 'nu-şi are locul la masa' discuţiilor (responsabil cipriot-turc)
Nu există 'teren de înţelegere' cu Republica Cipru. UE 'nu-şi are locul la masa' discuţiilor (responsabil cipriot-turc)

Nu există 'teren de înţelegere' cu Republica Cipru, a afirmat miercuri aşa-zisul ministru de externe al autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord (RTCN), Tahsin Ertugruloglu, cu o lună înainte de discuţiile sub egida ONU, relatează AFP. 

Cipru este divizat după invadarea în 1974 a treimii nordice a insulei de către armata turcă, ca reacţie la o lovitură de stat care urmărea alipirea Ciprului la Grecia. RTCN, recunoscută doar de Ankara, este separată printr-o zonă tampon de sudul insulei mediteraneene, în care Republica Cipru - membră a Uniunii Europene - îşi exercită autoritatea.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a convocat pentru sfârşitul lunii aprilie o 'întâlnire informală' la Geneva 'cu scopul de a stabili dacă există un teren de înţelegere pentru ca părţile să negocieze o soluţie durabilă', în prezenţa reprezentanţilor Turciei, Greciei şi Regatului Unit, 'garanţi' ai independenţei insulei din 1960.

'Nu există teren de înţelegere şi nici nu va fi unul atât timp cât vom fi trataţi în mod inegal. Suntem trataţi ca un stat de o parte, Republica Cipru, şi o comunitate, ciprioţii turci, de cealaltă parte', a declarat Tahsin Ertugruloglu într-un interviu acordat AFP.

Desfăşurate sub egida ONU, ultimele negocieri oficiale de reunificare au eşuat în 2017. Potrivit diplomatului cipriot-turc, soluţia sub forma unui stat federal, baza negocierilor 'de 52 de ani', trebuie abandonată în favoarea stabilirii a două state, o strategie apărată de noul 'preşedinte' cipriot-turc, naţionalistul Ersin Tatar, apropiat Turciei, ţară de care RTCN depinde în mare parte din punct de vedere economic.

În ianuarie, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades declarase în cursul unei întrevederi cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell că UE ar trebui să fie prezentă la discuţiile de la Geneva. UE 'nu-şi are locul la masa' discuţiilor, a replicat miercuri Ertugruloglu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel