Noul rector de la “Constantin Brâncuşi” trage un chef cu Dumitru Farcaș și un scandal cu ministrul Cătălin Baba

gorun3
gorun3

Adrian Gorun, fostul director general din Ministerul Educaţiei (perioada 2005 – 2008), a trecut peste lege şi a ocupat un nou mandat de rector al Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.

Autor: Costin Munteanu

Gorun a mai ocupat de două ori această funcţie, cu un mandat incomplet şi cu unul pe care l-a dus până la capăt. “Am obţinut cele mai multe voturi. Un mandat de rector durează patru ani”, ne-a declarat Adrian Gorun, care consideră că nu a încălcat legea obţinând practic al treilea mandat de rector.

Ministerul Educației este de altă părere. “O persoană nu poate fi rector dacă anii cumulaţi de conducere, în calitate de rector al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior, indiferent de întreruperi, însumează între 4 şi 8 ani (un mandat întreg şi o fracţiune dintr-un al doilea mandat). Într-o astfel de situaţie, o nouă candidatură pentru funcţia de rector ar presupune, potrivit art. 213, alin 7 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, un nou mandat de 4 ani, ceea ce contrazice durata maximă prevăzută, de 8 ani”, se arată într-o adresă trimisă rectorilor universitari de către actualul ministru al Educaţiei, fostul secretar de stat pe învăţământ superior, Cătălin Baba.

Adrian Gorun şi-a celebrat victoria din alegeri, în acest sfîrşit de săptămână, printr-o “gală”, la care a participat, printre alţii, şi renumitul interpret de muzică populară Dumitru Farcaş. Acesta a primit distincţia de Doctor Honoris Cauza.

Evaluările realizate de Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului (MECTS) în 2011 atestă că Universitatea din Târgu Jiu, după şase ani sub conducerea lui Adrian Gorun, se află în coada instituţiilor de învăţământ superior din România, cu optsprezece programe de studii în ultimele trei categorii şi cu un singur program de studii în prima categorie. De asemenea, în 2009, analizând transparenţa şi corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanţei şi managementul financiar, Coaliţia pentru Universităţi Curate a plasat Universitatea “Constantin Brâncuşi” pe ultimul loc în Topul Integrităţii Universităţilor din România, acordându-i zero stele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel