Noul președinte al BCE va lansa prima revizuire strategică din 2003 încoace

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, va revizui strategia BCE.

La trei luni de la preluarea funcției de președinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde va preciza care sunt liniile principale ale revizuirii strategice, lucru care nu am ai fost întreprins după 2003, conform Agerpres.

„Cea mai importante parte a revizuirii va viza definiția stabilității prețurilor şi cum poate fi atinsă", a spus Carsten Brzeski, economist la ING.
Începând cu 2003, stabilitatea este definită printr-o țintă de inflație „apropiată, dar mai mică de 2%", prin care BCE vrea să își îndeplinească mandatul de a menține stabilitatea prețurilor în zona euro. Însă, din 2013, BCE nu a putut să își atingă acest obiectiv, în condițiile în care creșterea prețurilor a fost una de 1%.

Rată de inflație în jur de 2%

O opțiune ar fi țintirea unei rate de inflație „în jurul" a două procente. Simetria țintei de inflație ar însemna că BCE nu va frâna automat imediat ce inflația se apropie de 2% și ar putea permite depășirea pragului.

Pe lângă ținta de inflație, revizuirea strategică demarată de Lagarde ar urma să includă şi un proces mai consensual de luare a deciziilor, efectele secundare provocate de instrumentele excepționale precum dobânzile negative şi luarea în considerare a schimbărilor climatice.

Procesul de revizuire strategică ar urma să se încheie până la finele lui 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel