Noul Parlament al Israelului s-a reunit prima dată după alegeri, însă fără un guvern format

Noul Parlament al Israelului s-a reunit joi pentru prima dată după alegeri, în condiţiile în care guvernul nu este format nici la această oră, iar avocaţii premierului aflat la sfârşit de mandat Benjamin Netanyahu sunt audiaţi de justiţie pentru o presupusă faptă de corupţie, relatează AFP şi dpa.

Cei 120 de deputaţi ai Knessetului, aleşi în urma legislativelor din 17 septembrie, au depus jurământul şi au făcut fotografii la sfârşitul după-amiezii la Ierusalim, însă fără prea mare tragere de inimă, în condiţiile în care ţara se află în continuare într-o criză politică pe care alegerile nu au reuşit să o soluţioneze. 'Apelul meu de a forma un guvern de uniune a fost criticat de la stânga la dreapta. Aud aceste critici, ele sunt legitime şi conţin câteva adevăruri (...), însă aveţi, dragi aleşi şi lideri ai poporului, oportunitatea şi şansa de a forma un guvern de uniune care să pună capăt dezacordurilor', a declarat preşedintele Reuven Rivlin în discursul său de deschidere. Benjamin Netanyahu şi rivalul său Benny Gantz au primit voturile a 55 şi respectiv 54 de parlamentari pentru a conduce viitorul guvern, însă fără a atinge pragul de 61 de deputaţi care ar permite, unuia dintre ei, să formeze un guvern majoritar.

Preşedintele Rivlin l-a mandatat pe Netanyahu, care vrea să-şi continue perioada de conducere, deja cea mai lungă din istoria Israelului, să încerce să-l ralieze pe Gantz într-un guvern de uniune. Însă negocierile între Likud şi Kahol Lavan (Albastru-Alb) s-au aflat într-un punct mort săptămâna aceasta, Netanyahu şi Gantz dorind fiecare să fie primul care să conducă, prin rotaţie, un eventual guvern de uniune. Miza fiind supravieţuirea sa politică, premierul Netanyahu s-a întors joi spre altcineva, spre Avigdor Lieberman, fostul său ministru al apărării care s-a revoltat împotriva lui anul trecut. Lider al partidului naţionalist laic Israel Beiteinou, care numără opt deputaţi în noul Parlament, Lieberman ar putea face să se încline balanţa susţinând Likud sau Kahol Lavan.

Cei doi au avut o întrevedere joi dimineaţă, însă nu a fost înregistrat 'niciun progres' la finalul discuţiilor, potrivit Likud. Dacă nu va reuşi să formeze un guvern, Netanyahu va trebui să reîntoarcă 'mandatul' preşedintelui, care i-ar putea cere lui Benny Gantz să-şi încerce şansa de a conduce un guvern. În acest caz, Benny Gantz ar putea încerca să coopteze inclusiv deputaţi disidenţi din Likud şi să obţină astfel de o majoritate în Parlament, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel