Noul ministru de Finanțe al Turciei spune că va renunța la politica fiscală dorită până acum de Erdogan 

Erdogan, gest electoral pentru peste 2 milioane turci angajaţi să se pensioneze imediat
Erdogan, gest electoral pentru peste 2 milioane turci angajaţi să se pensioneze imediat

Mehmet Simsek a subliniat duminică, după ce a fost numit ministru al Finanţelor al Turciei, că este imperios necesar ca ţara să se întoarcă la "fundamente raţionale" pentru a asigura predictibilitatea economiei, conform informaţiilor furnizate de Reuters.

 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a desemnat pe Mehmet Simsek în echipa sa guvernamentală sâmbătă, cu scopul de a rezolva criza costului vieţii şi alte tensiuni cu care se confruntă economia Turciei, semnalând astfel că noul guvern va adopta politici economice mai conservatoare. În cadrul ceremoniei de preluare a funcţiei, Simsek a declarat că obiectivul noului guvern va fi îmbunătăţirea bunăstării sociale. "Transparenţa, consecvenţa şi respectarea normelor internaţionale vor reprezenta principiile fundamentale în atingerea acestui obiectiv", a afirmat noul ministru al Finanţelor al Turciei.

Politica fiscală a Turciei sub ministrul Simsek 

Mehmet Simsek a subliniat că stabilitatea macrofinanciară într-un context caracterizat de provocări globale şi tensiuni geopolitice crescute va reprezenta o prioritate. "Disciplina fiscală şi menţinerea stabilităţii preţurilor pentru o creştere economică robustă şi sustenabilă vor fi principalele noastre obiective", a subliniat Simsek, care a mai ocupat anterior funcţiile de ministru al Finanţelor şi ulterior vicepremier în perioada 2009-2018. "Este crucial pentru ţara noastră să reducem inflaţia până la o singură cifră, să consolidăm predictibilitatea în toate sectoarele şi să accelerăm transformarea structurală, ceea ce va duce la reducerea deficitului de cont curent", a concluzionat Simsek."

În opoziție cu teoriile economice clasice, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susține că dobânzile ridicate contribuie la inflație. Ca urmare, Erdogan a exercitat presiuni asupra Băncii Centrale a Turciei pentru a reduce rata dobânzii de politică monetară, în scopul de a sprijini producția și exporturile.

Strategia lui Erdogan a speriat investitorii

Cu toate acestea, abordarea lui Erdogan cu privire la dobânzi a condus la o serie de reglementări și intervenții ad-hoc, iar noile măsuri au fost introduse informal sau pe termen scurt. Ca rezultat, investitorii străini au părăsit țara, iar deținerile străine de acțiuni și obligațiuni turcești au scăzut cu aproximativ 85%, adică 130 de miliarde de dolari, începând din 2013.

Politica economică a lui Erdogan s-a dovedit costisitoare, iar Banca Centrală a Turciei a cheltuit aproape 200 de miliarde de dolari în ultimul an pentru a susține valoarea lirei. Rezervele valutare au ajuns în teritoriul negativ, iar inflația a înregistrat un nivel de 80% anul trecut.

"Este evident că modelul economic actual nu funcționează. Cel mai probabil, Erdogan conștientizează aceasta și o tranziție modestă către o politică mai conservatoare în viitorul apropiat este probabilă, deoarece altfel nu este sustenabilă. Orice semnal în această direcție ar fi bine primit de piață", a declarat anterior Burak Cetinceker, manager de fonduri la Strateji Portfoy din Istanbul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel