Noul Cod Rutier: permisul se va lua la 17 ani. Vezi ce alte modificări aduce

Noul_cod_rutier
Noul_cod_rutier

Ministerul de Interne vrea să permită obţinerea permisului de conducere de la vârsta de 17 ani. Aceştia ar putea avea voie la volan, dacă sunt însoțiți de un adult.

Printre amendamentele propuse de Ministerul de Interne se numără scăderea vârstei legale pentru obţinerea permisului de conducere, scrie Realitatea.

Aceasta coincide în prezent cu cea a majoratului, 18 ani, însă în curând este posibil ca şi tinerii de 17 ani să poată urca la volan legal. Singura condiţie este ca până la vârsta majoratului să conducă doar dacă în dreapta lor se va afla un adult, deoarece cele 30 de ore de conducere efectuate în perioada efectuării şcolii de şoferi nu sunt considerate suficiente.

De asemenea, Limita de alcoolemie de la care condusul sub influenţa alcoolului devine din contravenţie infracţiune scade de la 0,8 la 0,5 grame de alcool în sânge, potrivit unui amendament la proiectul de modificare a Codului rutier aprobat de Comisia juridică a Camerei.

Potrivit comisarului şef Lucian Diniţă, la proiectul de modificare a Codului rutier au fost aduse 487 de amendamente, printre care figurează şi sancţiuni mai dure pentru şoferii care depăşesc limita de viteză, conduc sub influenţa alcoolului sau agresiv.

NOUL COD RUTIER: Cu vitezomanii la psiholog

În privinţa depăşirii vitezei legale, Diniţă a precizat că se poartă discuţii cu privire la adoptarea unei variante, respectiv ori creşterea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce de la trei luni la un an, ori ca perioada să crească la un an după trei cazuri de depăşire a vitezei legale.

O altă propunere vizează situaţia în care maşina este vândută altei persoane. În acest caz, fostul proprietar este obligat să notifice în scris înstrăinarea vehiculului în termen de trei zile. Altfel, riscă de la nouă la 20 de puncte, adică cel mult 1.400 de lei.

O modificare ce poate provoca unele controverse este aceea care permite poliţistului să-l trimită pe şofer să-şi facă o analiză medicală şi chiar psihologică. Asta în cazul în care şoferul a fost prins beat la volan, dacă a depăşit viteza maximă legală cu mai mult de 60 de kilometri pe oră sau dacă a fost sancţionat de două ori în doi ani pentru conducere agresivă.

Şi aici ajungem la altă modificare cu cântec: introducerea noţiunii de "comportament agresiv" la volan. Acest lucru va însemna deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta pentru depăşirea maşinilor, întoarcerea prin folosirea frânei, pornirea de pe loc prin demararea excesivă sau apropierea prea mare de maşina vecină în trafic. Frânarea bruscă sau claxonatul abuziv sunt şi ele încadrate în "comportamentul agresiv". Toate acestea pot duce la suspendarea permisului până la 60 de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel