Noua conducere a TVR, votată în Parlament. Cine face parte din CA

Plenul camerelor reunite ale Senatului și Camerei Deputaților a validat, marți, prin vot secret cu bile, noul Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune.

S-au votat propunerile în bloc pentru cei 13 membri titulari și 12 membri supleanți, urmând ca apoi membrii titulari să își desemneze din rândul lor un președinte - director general, care va fi de asemenea audiat și votat.

Au fost 312 voturi "pentru" și 21 voturi "împotrivă", potrivit hotnews.ro

Componența noului Consiliul de Administrație

Din partea PSD — Irina Radu (titular — este în prezent director interimar), Doina Gradea (titular), Alfred Bulai (titular), Elena Anca Dindirică (supleant), Smaranda Vornicu Shalit (supleant), Lucian Romașcanu (supleant);

din partea PNL — Ionica Stănciulescu (titular), Radu Carp (titular), Adriana — Silvia Mesesian (supleant), Cristian Vasile Petcu (supleant);

din partea UDMR — Debreczeni Hajnal (titular), Rostas-Peter Istvan (supleant);

UNPR — Ruxandra Garofeanu (titular), Savu Cătălin Cătană (supleant);

ALDE — Valeriu Cristian Hadji-Culea, (titular), Gheorghe Bălășoiu (supleant);

Grupul parlamentar al minorităților naționale — Raico Cornea (titular), Andrea-Julika Ghiță (supleant);

reprezentanții aleși de personalul angajat al SRTv — Monica Simona Ghiurco (titular), Teodor Gabriel Giurgiu (titular), Cornel Mihalache (supleant), Luminița Velciu (supleant);

numiți de președintele României — Christel Țopescu (titular) și Ana Maria Sandu (supleant) și de Guvern: George Orbean, titular.

Scandal la dezbaterile în plen

Parlamentarii UDMR au părăsit, marţi, plenul Parlamentului la dezbaterea privind numirea unui nou Consiliu de Administraţie al TVR, iar senatorul Marko Bela a acuzat discuţiile despre Mişcarea Legionară şi i-a cerut Oanei Stănciulescu, propusă de PNL în acest Consiliu şi acuzată de antisemitism, să-şi clarifice poziţia.

Disputa a pornit după ce deputatul minorităţilor naţionale Aurel Vainer a spus că nu este de acord cu numirea Oanei Stănciulescu în Consiliul de Administraţie al TVR.

Senatorul liberal Puiu Haşotti a explicat că Oana Stănciulescu nu a adus laude unor personalităţi din Mişcarea Legionară, iar senatorul ALDE Cristiana Anghel a susţinut că Oana Stănciulescu nu poate fi acuzată de antisemitism.

'Eu sunt aici în Parlament de 26 de ani, nu am apucat o luare de cuvânt în care să se apere Mişcarea Legionară şi mi-am respectat colegii. Să ne trezim în 2016 că în mod direct să apere cineva Mişcarea Legionară eu nu pot concepe acest lucru. Vom părăsi şedinţa dacă cei care au sărit în apărarea Mişcării Legionare nu-şi vor cere scuze, inclusiv doamna care a fost acuzată de antisemitism. Soluţia este foarte simplă: să fie poftită la microfon şi să-şi ceară scuze şi să-şi clarifice poziţia. Dacă nu se întâmplă acest lucru, noi vom părăsi sala, fiindcă nu vrem să participăm la un debut care timp de 26 de ani a fost evitat', a replicat senatorul UDMR Marko Bela, citat de Agerpres.

Parlamentarii UDMR au părăsit, apoi, sala de şedinţe.

Versuri de Radu Gyr, recitate de un senator PNL în plenul reunit al Parlamentului

Senatorul liberal Puiu Haşotti a declarat marţi că trebuie făcută o separaţie foarte clară între nişte opţiuni politice 'greşite' pe care le-au avut unii oameni de cultură şi contribuţia lor la cultura ţării.

'Am văzut şi acea scrisoare a unor intelectuali, trei sferturi dintre ei îmi sunt necunoscuţi, poate este vina mea. Doamna Oana Stănciulescu nu a vorbit din perspectiva unei laude aduse opţiunilor politice ale unor oameni de cultură de mare valoare pentru România. Deci noi trebuie să facem o separaţie foarte clară între nişte opţiuni politice greşite pe care le-au avut aceşti oameni şi marea contribuţie la cultura României şi din această perspectivă a vorbit distinsa doamnă şi a vorbit corect', a spus Haşotti, în plenul reunit al Parlamentului, îniante de a se vota propunerile pentru Consiliul de Administraţie al TVR.

El şi-a continuat discursul cu versuri ale lui Radu Gyr. 'Vorbeaţi de Radu Gyr. Nu am să intru într-o polemică, dar Radu Gyr a spus în poezie: 'Al cui e Ardealul?/ Întreabă pădurea câmpia şi dealul/ Al nostru e, pământ din vechi pământ şi sânge din latinul nostru sânge/ Un dor avem în el şi cel mai sfânt şi nimeni astăzi nu ni-l poate frânge'. Şi asta este legionară?', a spus Haşotti. Senatorul PNL a afirmat că niciodată în viaţa lui nu a fost antisemit sau pro-legionar, lucru care se vede în 20 de ani de intervenţii în Parlament, dar va spune 'la infinit' că una este opţiunea politică greşită din tinereţe a unor mari oameni de cultură şi alta este ceea ce au făcut ei pentru cultura românească.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel