EXCLUSIV  Notele secrete ale Securității. Liviu Țăranu dezvăluie dacă Nicolae Ceaușescu știa de viața grea a romanilor

ceausescu
ceausescu

Istoricul Liviu Țăranu a vorbit la interviurile DCNews despre mitul conform căruia Nicolae Ceaușescu nu ar fi știut de nemulțumirile din societatea românească. 

Interviul a avut loc în cadrul dezbaterii „Exilul românesc și căderea comunismului (I)", organizată de IICCMER în parteneriat cu ICR

Liviu Țăranu spune că a consultat documente care erau transmise spre conducerea de partid și către Nicolae Ceaușescu în care Securitatea vorbea despre nemulțumirile românilor. 

"Vreau să vă spun că pe întreg parcursul anilor '80 sunt multe documente, note, informări, vis-a-vis de starea de spirit a românilor și în toate acestea, Securitatea semnalează conducerii de partid, în general, faptul că românii sunt nemulțumiți de tot ce se întâmplă și în economie, în administrație, în societate, în zona de cultură. Deci vedem din toate aceste note, informări ale Securității care mergeau mai departe, la prim-secretarii de județe și la vârf, către Nicolae Ceaușescu. Se știa foarte bine ce stare de nemulțumire masivă exista în societatea românească. Opinia mea este că Ceaușescu știa bine ce se întâmplă în țară, dar refuza să recunoască situația ca atare. Din documentele pe care le avem astăzi la Arhivele Naționale se vede foarte clar că era și el foarte nemulțumit de cum mergeau lucrurile mai ales în zona economică: faptul că nu se realiza acel plan pentru marile fabrici, marile uzine. Știa foarte bine și problemele la export cu produselle românești. Se știa foarte bine și situația în zona aprovizionării, dar toate aceste sacrificii erau mereu invocate sau cerute în ideea de a plăti în întregime datoria externă," a spus Liviu Țăranu pentru DCNews.

Vezi interviul mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel