Noi tensiuni între SUA şi China, din cauza unei nave de război de lângă Taiwan

Fotografie creată de Андрей, de la Pexels
Fotografie creată de Андрей, de la Pexels

O navă de război care a tranzitat strâmtoarea Taiwan a stârnit noi tensiuni între SUA şi China. 

Armata chineză a condamnat miercuri Statele Unite după ce o navă de război americană a traversat controversata strâmtoare Taiwan. Astfel de misiuni dăunează „în mod deliberat” păcii şi stabilităţii, susţin oficialii chinezi.

Marina SUA a anunțat că distrugătorul cu rachete ghidate USS Sampson a efectuat marţi un „tranzit de rutină în strâmtoarea Taiwan”, în conformitate cu dreptul internaţional, relatează Reuters.

Statele Unite traversează strâmtoarea aproximativ o dată pe lună şi de fiecare dată atrage nemulţumirea Chinei, care consideră trecerile drept o ameninţare la securitatea sa.

„Statele Unite desfăşoară în mod frecvent astfel de acţiuni provocatoare, trimiţând semnale greşite forţelor pro-independenţă din Taiwan. Astfel subminează în mod deliberat pacea şi stabilitatea strâmtorii. Ne opunem ferm”, au precizat autorităţile chineze într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Flotei a 7-a SUA, Nicholas Lingo, a declarat că armata americană zboară, navighează şi operează oriunde permite legea internaţională.

„Tranzitul navei prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de un Indo-Pacific liber şi deschis”, a conchis Lingo, citat de Mediafax.

Beijingul critică o vizită în Taiwan a unor membri ai Congresului din SUA

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării a criticat vineri vizita întreprinsă în Taiwan de câţiva membri ai Congresului SUA, calificând-o drept o provocare deliberată care încalcă grav principiul unei singure Chine şi prevederile celor trei comunicate comune China-SUA, transmite Xinhua.

Este extrem de ipocrit şi nedemn de încredere din partea SUA să se angajeze să nu susţină "independenţa Taiwanului", pe de o parte, şi să trimită un semnal foarte greşit forţelor secesioniste, pe de altă parte, a declarat Wu Qian, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Beijing.

China se opune ferm acestui fapt şi a comunicat acest lucru părţii americane, a menţionat Wu.

Purtătorul de cuvânt a mai precizat că forţele armate chineze au efectuat o misiune combinată de patrulare şi au desfăşurat exerciţii de antrenament în apele şi spaţiul aerian din jurul insulei Taiwan şi a asigurat că armata chineză este complet pregătită de luptă şi va lua toate măsurile necesare pentru a înfrânge cu hotărâre interferenţa forţelor externe şi a dejuca tentativele secesioniste vizând "independenţa Taiwanului", scrie Agerpres. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel