Noi restricții. Cristoiu: Românii au uimitoarea capacitate de a fenta măsurile prin o mie şi una de mijloace

Ion Cristoiu
Ion Cristoiu

„Românii au uimitoarea capacitate de a fenta măsurile prin o mie şi una de mijloace”, susține Ion Cristoiu. 

„Joi, 25 martie 2021, seara, Guvernul a decis o serie de noi măsuri de restricţie pentru perioada următoare în cadrul a ceea ce se numeşte contracararea noului val de Coronavirus. După şedinţa de Guvern, care a adoptat o Hotărâre, s-a organizat o conferinţă de presă, gândită ca mijloc de a comunica opiniei publice prevederile din Document. Fiind vorba de un Document al Executivului, el a fost imediat dat publicităţii în varianta online. Deoarece nu e prea mare, textul putea fi pur şi simplu citit după şedinţa de Guvern. (...)

Pandemia a fost şi este echivalentă prin suferinţele provocate unui al Treilea Război Mondial.

Un Război Mondial mai grav decât Războiul clasic. În războiul clasic, suferinţele populaţiei civile erau mai mici decât cele ale populaţiei de pe front.

În Războiul numit Pandemie, nu există împărţitre a populaţiei între cei de pe Front şi cei de Acasă. Toată populaţia suferă ca populaţie civilă. Mai mult, ravagiile războiului nu depind de angajarea unei ţări de o parte şi de alta. Practic toate ţările, chiar şi cele ce şi-ar fi dorit să fie neutre, au avut şi au de suferit.

Suferinţele provocate populaţiei civile sunt mult mai multe decât suferinţele celor infectaţi, decât agonia de la ATI şi moartea.

Suferinţele populaţiei civile cuprind, alături de atmosfera de teroare tipică unui Război desfăşurat pe teritoriul naţional, restricţiile crunte impuse de Autorităţi ca măsuri de protecţie sanitară împotriva contagiunii: De la purtarea obligatorie a măştii până la închiderea în case. Aceste măsuri au fost şi sunt luate pentru a limita contagiunea. (...) Depinde de conştiinţa Populaţiei că numai respectîndu-le se va limita contagiunea şi prin urmare mulţi cetăţeni vor fi scutiţi de suferinţele provocate de infectare. Istoria ne dovedeşte că nici o măsură decisă de autorităţi n-are eficienţă dacă populaţia trebuie să le respecte nu din convingerea că astfel evită un Pericol, ci din teroarea sancţiunilor impuse de autorităţi. Mai ales în cazul românilor, s-a dovedit în chip spectaculos că sancţiunile nu duc la respectarea măsurilor. Românii au uimitoarea capacitate de a fenta măsurile prin o mie şi una de mijloace. A fost principala cauză pentru care la noi dictaturile au eşuat în atingerea scopurilor lor, pentru că au dat naştere la situaţii tipic caragialiene.

Conştiinţa că măsurile trebuie respectate depinde crucial de felul în care Autorităţile ştiu şi pot să le prezinte poporului ca rezultat fatal, dar nedorit al existenţei unui Pericol. În primele luni ale Pandemiei, măsurile au avut eficienţă pentru că proclamarea stării de urgenţă a creat o atmosferă excepţională, la nivelul întregii ţări. O atmosferă de Război, chiar dacă Războiul n-a fost declarat.

Măsurile decise joi seara sunt dictate, potrivit autorităţilor, de realitatea unei bruşte înrăutăţiri a situaţiei sanitare sub puterea noului val al Pandemiei. Numai că ele, deşi drastice, n-au reuşit să creeze necesara stare de nelinişte naţională.

Pentru că:

1) Populaţia n-a fost pregătită psihologiceşte pentru declararea stării de Pericol. (...)

2) Testările sunt în continuare puţine. Şi puţine fiind, numărul de infectări e mic. Experienţa de până acum ne arată că un factor important în crearea atmosferei de pericol îl reprezintă creşterea urieşească a cifrei de infectare.

3) Atmosfera de la conferinţa de presă de la Guvern n-a avut menirea de a dezvălui îngrijorarea Guvernanţilor. (...)

4) Starea de urgenţă e în sine un factor de luare în serios a măsurilor.

(...)

Măsurile luate de Guvern împotriva noului val lasă impresia unei Apocalipse funcţionăreşti”, a scris Ion Cristoiu, pe blogul său, cristoiublog.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel