Noi REGULI pentru anul școlar. Ce schimbări sunt aplicate din 13 septembrie

Pixabay
Pixabay

Începând de luni, 13 septembrie, școlile vor funcționa după 2 scenarii, acestea fiind asemănătoare cu cele din anul școlar anterior. 

Odată cu începerea școlii, vor fi adoptate și două scenarii după care vor funcționa școlile din România. Sunt stabilite două scenarii, pragul dintre cele două fiind rata de infectare de șase la mie. Acest lucru este prevăzut de ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației „pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2”, conform Edupedu.ro, ordin aflat în stadiul de document de lucru.

Printre regulile impuse de la 13 septembrie se numără și următoarele: 

-Distanța între elevi rămâne cea de minimum 1 metru, sau maximum posibilă, acolo unde acel metru nu se poate realiza.

-Școala trebuie să asigure permanent un stoc de rezervă de măști și materiale de protecție pentru elevi/studenți/personal.

-Elevii și copiii de grădiniță cu probleme grave de sănătate, certificate medical, cu vârsta sub 12 ani (vârsta de la care pot fi vaccinați) pot fi scutiți de școală cu prezență fizică. La fel și cei cu vârsta mai mare de 12 ani, dacă sunt imunodeprimați.

-Pentru aceștia, unitățile de învățământ nu mai sunt obligate să asigure școală online, ci ordinul prevede următorul lucru: „conducerile unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional”.

-A fost eliminată prevederea prin care personalul didactic aflat în grupe de risc putea desfășura activități didactice în sistem online, în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau de medicul curant.

Scenariul 1 și 2, asemănătoare cu cele de anul trecut

Procedura este asemănătoare cu cea de anul trecut în privința trecerii dintr-un scenariu în altul. Consiliul de administrație al școlii propune Inspectoratului școlar județean/al municipiului București aplicarea unui scenariu de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, în baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

În cazul scenariului 1, toți  antepreșcolarii / preșcolarii și elevii participă în mod normal la cursuri, respectând regulile și normele de protecție până se ajunge în situația de a avea o  incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.

În cazul scenariului 2 se impun următoarele reguli: 

a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor / preșcolarilor și elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

-Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.

b) participarea zilnică, în sistem online a tuturor elevilor. Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.

În cazul în care există infrastructura necesară sau resursele necesare, școlile pot trece la varianta cursurilor online cu aprobarea Inspectoratului școlar județean, mai prevede documentul citat.

Mai departe, Consiliul Județean pentru Situații de Urgență aprobă periodic aceste scenarii cu avizul DSP, potrivit documentului de lucru.

Prima zi de școală

În prima zi de școală, administrația unei școli trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: 

-Organizarea și întreținerea spațiilor, astfel încât să asigure distanța de minim 1 m. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximum posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului școlar;

-Stabilirea circuitelor funcționale;

-Evaluare a necesarului de resurse umane;

-Asigurarea materialelor de curățenie, igienă și dezinfecție;

-Asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecție pentru elevi studenți și personal.

Festivitățile pentru începutul anului școlar se organizează doar în exterior, iar masca de protecție este obligatorie. Festivitățile nu pot depăși o oră și jumătate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel