Noi greve şi proteste în Franţa împotriva reformei sistemului de pensii

Arhivă. Foto cu caracter ilustrativ
Arhivă. Foto cu caracter ilustrativ

Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă joi în Franţa pentru a protesta împotriva reformei sistemului de pensii, în a patra zi de mobilizare naţională marcată de greve, mai ales în sectorul transporturilor.

Începută cu mai mult de o lună în urmă, confruntarea dintre sindicatele contestatare şi guvern nu scade în intensitate. Conform estimărilor poliţiei sau ale prefecturilor, în total peste 120.000 de persoane au protestat joi la Paris şi în aproape 30 de oraşe franceze, în timp ce sindicatele vorbesc despre circa 600.000 de manifestanţi la 27 de acţiuni de protest.

Ţinta lor este în principal preşedintele Emmanuel Macron, dar au fost văzute şi pancarte împotriva societăţii financiare americane BlackRock, considerată de protestatari drept o beneficiară a acestei reforme şi pe care au reprezentat-o cu imaginea unor vulturi.

Guvernul de la Paris, susţinut de Comisia Europeană, care consideră necesară această reformă a sistemului de pensii, încearcă să adopte un sistem universal de pensii pe puncte, care să unifice cele 42 de regimuri existente şi să elimine regimul pensiilor speciale, mai ales cele de care beneficiază lucrătorii din societăţile de transport public, care se pot pensiona mai devreme. Reforma prevede şi stabilirea unei vârste pivot de 64 de ani, pentru a-i stimula pe francezi să muncească şi dincolo de vârsta legală de pensionare, în prezent 62 de ani.

Sistem mai just

Pe ansamblu, guvernul promite un sistem mai just, dar adversarii reformei se tem că va creşte vârsta de pensionare şi va scădea cuantumul pensiilor. Mişcarea de protest începută pe 5 decembrie perturbă în principal circulaţia trenurilor şi transportul public în regiunea pariziană, de unde rezultă mari dificultăţii pentru utilizatorii sistemului de transport. Societatea naţională a căilor ferate franceze SNCF a cerut populaţiei să evite joi folosirea trenurilor în suburbii, perturbări şi întârzieri fiind de asemenea anunţate pentru transportul aerian.

Grevele afectează şi alte sectoare, cum ar fi educaţia, activitatea rafinăriilor de petrol sau cea a avocaţilor, iar Turnul Eiffel era din nou închis joi.

Executivul s-a arătat până în prezent hotărât să ducă reforma până la capăt, deşi a făcut anumite concesii pentru unele categorii profesionale, precum poliţiştii, marinarii, piloţii sau dansatorii de la Operă. Premierul Edouard Philippe doreşte ca proiectul de lege să fie prezentat în şedinţa de guvern din 24 ianuarie şi examinat de Adunarea Naţională începând cu 17 februarie. Dar preşedintele Senatului, Gérard Larcher, a cerut guvernului ca mai întâi să aştepte rezultatele conferinţei de finanţare, o iniţiativă prin care sindicatul CFDT încearcă se disocieze negocierile privind conţinutul reformei sistemului de pensii de cele privind finanţarea acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel