Noi ”alimente” la comercializare, autorizate de Comisia Europeană: larva gândacului de bălegar

Sursa Foto YouTube  RO Kaleidoscope
Sursa Foto YouTube RO Kaleidoscope

Un nou aliment intră în ”portofoliul alimentar”. Comisia Europeană a autorizat spre consum și comercializare larvele de gândac de bălegar. 

Comisia Europeană a dat undă verde comercializării larvelor de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare şi consum uman, informează Rador.

Această insectă devine a patra al cărei consum este permis de Uniunea Europeană, de când această listă a început să fie reglementată în 2018, şi este sigură în condiţiile de utilizare propuse, după cum afirmă Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor (OCU). Chiar şi aşa, autorităţile avertizează că poate provoca reacţii alergice la cei care au intoleranţă la crustacee.

În iulie 2022, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci. S-a evaluat siguranţa consumului de preparate congelate şi liofilizate ale acestei insecte. Pot fi gătite întregi sau sub formă de pudră sau făină. Pot fi adăugate ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, analogi de carne şi produse de panificaţie.

Abia în luna ianuarie a fost autorizată comercializarea larvei gândacului de bălegar în Uniunea Europeană. În Spania, pe lângă aceasta, celelalte insecte permise sunt viermele de făină (Tenebrio molitor), lăcusta migratoare (Locusta migratoria) şi greierul domestic (Acheta domesticus), fie sub formă congelată, uscată sau pudră.

Acesta din urmă, care a fost autorizat în primele zile ale anului 2023, poate fi folosit pentru produse precum pâine şi chifle multicereale, biscuiţi şi grisine, batoane de cereale, paste, sosuri sau pizza, potrivit datelor colectate de Asociaţia Consumatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel