Nobel pentru Pace 2018. Denis Mukwege şi Nadia Murad, marii câştigători

Rodica Mitu / 05 oct 2018 / 12:54 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Medicul congolez Denis Mukwege şi Nadia Murad, activistă pentru drepturile omului, sunt câştigătorii premiului Nobel pentru Pace în 2018 pentru „eforturile lor de a pune capăt folosirii violenţei sexuale ca armă de război şi conflict armat”, potrivit site-ului oficial nobelprize.org.

„Ambii laureaţi au o contribuţie esenţială la concentrarea atenţiei asupra crimelor de război şi asupra combaterii acestora'', se arată în explicaţia deciziei Comitetului Nobel norvegian.

Denis Mukwege, medic ginecolog care tratează victimele violenţei sexuale în RD Congo, conduce spitalul Panzi din oraşul Bukavu, din estul ţării. Deschisă în 1999, clinica tratează mii de femei în fiecare an, dintre care multe au nevoie de intervenţii chirurgicale în urma violenţelor sexuale. Nadia Murad militează pentru drepturile minorităţii yazidi din Irak şi pentru drepturile femeilor şi ale refugiaţilor în general. Ea s-a aflat printre cele aproximativ 3.000 de adolescente şi femei yazidi victime ale violurilor şi altor abuzuri comise de combatanţii Statului Islamic la Mosul (nordul Irakului), începând din 2014.

Premiul Nobel pentru Pace, singurul dintre premiile Nobel care este anunţat la Oslo, este acordat persoanelor, instituţiilor sau organizaţiilor internaţionale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea păcii într-o zonă de conflict.

Ceremonie în decembrie

Premiul, în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (1 milion de dolari), va fi decernat la 10 decembrie, într-o ceremonie care va avea loc la Oslo.  Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24