Creşterea nivelului mării ar putea înghiți orașe de pe coastă și țări insulare

Pexels / Nivelul mării ar putea înghiți orașe de pe coastă și țări insulare
Pexels / Nivelul mării ar putea înghiți orașe de pe coastă și țări insulare

Creșterea nivelului mării ar putea pune în pericol orașe întregi care se află în apopierea coastelor marine. 

Terenul pe care trăiește 10% din populația lumii riscă să fie înghițit de ape, în urma creșterii nivelului mării, un efect al încălzirii globale, transmite The Guardian.

Grupul non-profit Climate Central a creat o colecție de imagini care vizualizează cum ar putea arăta viitoarea creștere a nivelului mării dacă nu vom îndeplini colectiv obiectivele de reducere a emisiilor de carbon.

Țări întregi s-ar putea scufunda

Cincizeci de metropole, majoritatea din Asia, și cel puțin o națiune mare pe fiecare continent, în afară de Australia și Antarctica, sunt expuse riscului. Multe națiuni insulare mici sunt amenințate cu pierderea aproape totală a terenurilor lor - luând cu ele moștenirea și istoria acestor comunități de coastă.

Atingerea celor mai ambițioase obiective ale acordului climatic de la Paris ar putea reduce expunerea la creșterea nivelului mării cu aproximativ jumătate. Dar lumea nu este pregătită să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, așa cum este subliniat în acordul de la Paris din 2015.

Pe baza emisiilor actuale, se așteaptă ca Pământul să atingă și chiar să depășească încălzirea de 3 grade Celsius până în 2100.

„O imagine valorează 1.000 de cuvinte sau 1.000 de ani în acest caz”, spune Benjamin Strauss, CEO și om de știință șef la Climate Central.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de The Guardian (@guardian)

1.500 de ONG-uri solicită amânarea COP26 de la Glasgow

Din cauza ratelor mici de vaccinare anti-COVID-19 din ţările sărace, 1.500 de ONG-uri au solicitat, marţi, amânarea următoarei ediţii a Conferinţei ONU pentru climă (COP26), considerând că este "imposibilă" organizarea unei reuniuni "juste şi cuprinzătoare" la Glasgow, în luna noiembrie, informează AFP, scrie Agerpres. 

"Cu doar două luni înaintea evenimentului, este evident că o conferinţă mondială pentru climă care să fie sigură, cuprinzătoare şi justă va fi imposibil de organizat, dat fiind eşecul înregistrat în privinţa susţinerii accesului la vaccinuri pentru mii de persoane din ţările sărace, costurile în creştere ale călătoriilor şi serviciilor de cazare şi incertitudinea legată de evoluţia pandemiei de COVID-19", au anunţat într-un comunicat reprezentanţii Climate Action Network, ce grupează aproximativ 1.500 de ONG-uri, inclusiv Greenpeace, WWF, Action Aid, Oxfam şi Amnesty International.

"O ediţie COP cu prezenţă fizică la începutul lunii noiembrie ar exclude, de facto, numeroşi delegaţi ai guvernelor, activişti din societatea civilă şi jurnalişti, în special din ţările aflate în emisfera sudică, dintre care multe sunt pe 'lista roşie' valabilă în Regatul Unit", precizează comunicatul, care denunţă totodată o "excludere" de la discuţii privind subiecte capitale pentru viitorul omenirii, în special pentru ţările cele mai sărace, aflate în prima linie a frontului de luptă împotriva schimbărilor climatice.

"Acest apel pentru amânarea COP26 nu înseamnă în niciun caz o amânare a acţiunilor climatice urgente, nici un boicot al discuţiilor despre climă", precizează Climate Action Network.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel