Nivelul de radioactivitate din România, după accidentul nuclear din Rusia

radiatii
radiatii

Monitorizarea radioactivității mediului se realizează în permanență pe teritoriul Romaniei prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului(RNSRM), iar rezultatele monitorizării sunt analizate de către specialiștii CNCAN.

CNCAN informează că masurătorile efectuate pe teritoriul Romaniei, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a radioactivității mediului.

"Pot să vă confirm că în toată această perioadă cât am făcut aceste monitorizări pe tot teritoriul României, radioactivitatea probelor de aerosoli la o limită de avertizare de 50 de becquereli/ metru cub (unitate de măsură pentru radioactivitate) şi de alarmare de 200 becquereli/ metru cub, nu au depăşit 5 becquereli/ metru cub, la Constanţa având, de exemplu 2 becquereli / metru cub, iar în Bucureşti 4,5 becquereli / metru cub. Cele mai mici valori sunt la Arad,Baia Mare, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamţ şi Babele, adică pe tot teritoriul României. CNCAN face analize comparative la 24 de ore pentru a urmări orice fel de variaţie a radioactivităţii atât în aerosoli, cât şi în depuneri fixate şi în apă, precum şi a radiaţiilor gamma.

Autoritățile rămân în alertă

Noi rămânem în alertă până când toate informaţiile culese atât la nivel europen cu partenerii noştri de la ceilalţi regulatori din ţările limitrofe dar şi din analizele pe care le facem, vor confirma faptul că nu există nicio modificare a radioactivităţii mediului la nivel european sau în vreo ţară limitrofă României", a declarat domnul Rodin Traicu, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare.

La ora emiterii comunicatului, nivelul radiațiilor măsurate de către RNSRM, se încadrează in limitele radioactivității mediului natural. CNCAN precizează că nu există niciun pericol pentru populație sau pentru mediu.

Vă reamintim că pe data de 5 august a avut loc o explozie în nordul Rusiei, în care cinci cercetători şi-au pierdut viaţa, a avut loc în cadrul unui program de dezvoltare a unei rachete hipersonice de croazieră, potrivit unui oficial de la Washington, citat de Reuters. 

Vezi și: Explozia nucleară din Rusia, filmată. Ciuperca şi unda de şoc, devenite virale 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel