Nicuşor Dan: Tribunalul Bucureşti a SUSPENDAT executarea autorizaţiei de construire emise de Firea

Tribunalul Bucureşti a suspendat executarea autorizaţiei de construire emise de primarul general, Gabriela Firea, pentru realizarea unui ansamblu de blocuri parter plus patru etaje pe spaţiul verde din Kiseleff 45 zonă cunoscută ca 'grădinile Versailles ale Bucureştiului', a anunţat Nicuşor Dan.

Într-o declaraţie de presă susţinută în faţa spaţiului respectiv, pe care a fost demarată deja construirea unui corp de clădire, Nicuşor Dan a precizat că acesta este al 166-lea proces câştigat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul în chestiuni de urbanism, construcţii, protecţia mediului sau protecţia patrimoniului. 'Terenul este parte din zona construită protejată Averescu. Pe el se află două clădiri interbelice, construite în anii 1920-1930, şi o grădină, cunoscută ca 'Grădinile Versailles ale Bucureştiului', o copie în miniatură a Grădinilor Versailles. S-a emis o autorizaţie de construire, deşi terenul era încadrat în mod evident ca spaţiu verde în planul urbanistic zonal de zone protejate. S-a emis o autorizaţie de construire în 2017 de către primarul Firea, care prevedea construirea a trei corpuri de blocuri”, a adăugat deputatul de Bucureşti.

El a afirmat că, prin decizia Tribunalului Bucureşti, pronunţată în urma unui demers al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul şi al Fundaţiei Eco Civica, a fost suspendată executarea autorizaţiei de construire. Sentinţa de pe 30 decembrie poate fi atacată cu recurs, dar este executorie, astfel încât beneficiarii autorizaţiei trebuie să oprească lucrările, potrivit Agerpres.

Autorizația a fost contestată de Asociația Salvați Bucureștiul și de Fundația Eco Civica în dosarul 35354/3/2019. Prin sentința pronunțată în 30.12.2019, Tribunalul București a suspendat executarea autorizației. Sentința poate fi atacată cu recurs, dar este executorie: beneficiarii autorizației trebuie să oprească lucrările.

Motive de nelegalitate 

- se bazează pe un Plan Urbanistic de Detaliu nelegal
- se bazează pe o decizie a Agenției pentru Protecția Mediului nelegală
- prevede construirea într-un spațiu verde
- prevede comasarea nelegală a două parcele
- din documentație lipsesc acte sau sunt acte expirate: certificatul de urbanism, avizul de circulație, avizul Primarului Sectorului 1.

Anterior autorizației au fost emise alte două acte nelegale pentru proiectul imobiliar, ambele anulate în litigii ale Asociației Salvați Bucureștiul. În 04.09.2014 Consiliul General al Municipiului București a votat un Plan Urbanistic de Detaliu. Acesta a fost anulat definitiv prin Decizia civilă 3639/2018 pronunțată de Curtea de Apel București în dosarul 879/3/2015.

În 05.12.2014 Agenția pentru Protecția Mediului a emis decizia etapei de încadrare, care afirmă că proiectul are un impact nesemnificativ asupra mediului. Aceasta a fost anulată în primă instanță de Tribunalul București prin Sentința civilă 4906/2019 pronunțată în dosarul 27906/3/2015. La momentul emiterii autorizației de construire erau deschise litigiile privind anularea Planului Urbanistic de Detaliu și a deciziei Agenției pentru Protecția Mediului, deci funcționarii din Primăria Municipiului București cunoșteau toate elementele de nelegalitate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel