Nicuşor Dan, reactivat: Administraţia publică locală, la bunul plac al primarului

Nicusor Dan
Nicusor Dan

Deputatul Nicuşor Dan a susţinut că proiectul de Cod administrativ face ca administraţia locală să ajungă la bunul plac al primarului, dând ca exemplu faptul că secretarul unei primării va intra în aparatul de lucru al edilului şi astfel şi-ar putea pierde independenţa.

Nicușor Dan vede în noul Cod administrativ probleme de legalitate. "În administraţia publică locală sunt mii de acte administrative anulate de instanţele judecătoreşti. Ce se întâmplă prin Codul administrativ - prefectul nu mai e înalt funcţionar public, devine politic şi există şi o funcţie în cadrul aparatului prefectului, cea de secretar, care însă este subordonat nemijlocit prefectului, deci îşi pierde autonomia pe care o avea până acum. La fel în cadrul administraţiei publice locale, cel care trebuie să avizeze de legalitate tot ce se întâmplă, secretarul, îşi pierde independenţa, este inclus în aparatul de lucru al primarului', a afirmat Nicuşor Dan la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, în prezent, secretarul primăriei asigură legalitatea unui proiect de hotărâre înainte să intre în consiliul local, iar în proiectul de Cod administrativ această prevedere a dispărut. "Proiectele de hotărâre pot să intre în dezbaterea consiliului local sau judeţean fără să mai fie avizate de secretar", a subliniat Nicuşor Dan. El a adăugat că primarul nu mai trebuie să semneze tot ce se întâmplă în interiorul administraţiei publice locale.

"O să vă dau un exemplu să înţelegeţi de ce e nociv: defrişarea care s-a întâmplat în Parcul Tineretului în urmă cu două săptămâni. Acolo am avut un director al Direcţiei de mediu care a refuzat să semneze, a fost înlăturat, am avut un următor director al Direcţiei de mediu din primărie care a refuzat să semneze, i s-a sugerat să plece în concediu şi adjunctul Direcţiei de mediu, în cele din urmă, a semnat această decizie de defrişare. Este o aruncare a responsabilităţii către directori, în condiţiile în care primarul are pârghii ca să le spună ce să facă", a menţionat deputatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel