Nicolae Matei, fost primar la Năvodari, trimis în judecată

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului primar al oraşului Năvodari, Matei Nicolae.

Potrivit unui comunicat al DNA, inculpatul Matei Nicolae, la data faptelor primar al oraşului Năvodari, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (trei infracţiuni) şi conflict de interese. În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei inculpaţii Ciocănel Ştefan (la data faptei secretar al oraşului Năvodari) şi Dima Neculai (la data faptei reprezentant al unei societăţi comerciale), ambii sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA reiese că în perioada 2008 - 2011, în calitate de primar, Matei Nicolae, beneficiind de sprijinul celorlalţi doi inculpaţi, a desfăşurat mai multe demersuri infracţionale prin care a urmărit scoaterea abuzivă a mai multor imobile din patrimoniul unei societăţi comerciale ce administra 'Tabăra de copii Năvodari'. Astfel, la data de 18 noiembrie 2008, în mod nelegal, primarul a emis o adresă care a stat la baza emiterii, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a unui certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de aproximativ 6,2 hectare teren, la acel moment folosită de societatea comercială menţionată mai sus şi care aparţinea în realitate oraşului Năvodari. 'Prin acest document s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului respectiv al unei societăţi comerciale controlate de edil şi administrată de inculpatul Dima Neculai. În realitate, această firmă era îndreptăţită să-i fie retrocedată o suprafaţă de teren asemănătoare, dar situată într-o altă zonă, cu un potenţial turistic mult mai mic', se precizează în comunicatul DNA.

Prin aceste demersuri infracţionale a fost creat un prejudiciu de 3.504.500 euro (reprezentând contravaloarea terenului la data săvârşirii faptei), atât în dauna oraşului Năvodari, cât şi în dauna societăţii care avea drept de folosinţă asupra terenului respectiv pe termen nelimitat, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru firma beneficiară a terenului. În comunicatul DNA se mai arată că în acelaşi context, în cursul anului 2011, în condiţiile în care societatea păgubită ca urmare a retrocedării terenului datora mai multe sume de bani Primăriei Năvodari (taxe, impozite etc.), Nicolae Matei a iniţiat, cu încălcarea prevederilor legale, o hotărâre de Consiliu Local prin care un număr de 298 de clădiri situate în Tabăra de copii Năvodari au fost inventariate în domeniul privat al oraşului Năvodari. 'Hotărârea de Consiliu Local, adoptată la iniţiativa inculpatului şi pusă în executare de către acesta, a reprezentat o expropriere în adevăratul sens al cuvântului, clădirile societăţii respective fiind scoase din patrimoniul acesteia şi introduse în cel al oraşului Năvodari, fără ca aceasta operaţiune să fie justificată de cauze de utilitate publică ori să fi fost precedată de plata unei juste şi prealabile despăgubiri', mai menţionează DNA. Ulterior, Primăria Năvodari a vândut prin licitaţie publică o parte din bunurile respective, în condiţiile în care societatea contestase executarea silită şi achitase, cel puţin parţial, datoria invocată de instituţia publică. Acţionând în această manieră, a fost produs un prejudiciu firmei respective evaluat la suma de 4.482.438 de lei, potrivit DNA.

În cele două situaţii menţionate, primarul oraşului Năvodari a beneficiat de sprijinul celorlalţi doi inculpaţi, care au întocmit şi semnat diverse documente, acte ce au stat la baza demersurilor infracţionale. De altfel, la scurt timp după comiterea faptei reţinute în sarcina sa, inculpatul Ciocănel Ştefan a părăsit funcţia publică şi a devenit directorul SC Tabăra Năvodari SA, la înfiinţarea căreia (în anul 2011, prin Hotărâre de Consiliu Local), au fost aduse drept aport la capitalul social o parte din bunurile expropriate. În cauză s-au constituit părţi civile societatea păgubită ca urmare a acţiunilor inculpaţilor cu suma de 68.731.222 lei, Ministerul Finanţelor Publice şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Procurorii DNA au precizat că, în şedinţa din data de 4 septembrie 2017, Consiliul Local Năvodari a votat împotriva constituirii ca parte civilă în acest dosar. Procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Matei Nicolae şi Ciocănel Ştefan.

[citeste si]

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul IPJ Constanţa - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice. Nicolae Matei a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, în anii 2012 şi 2014, pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate acestora, iar într-una din cauze a fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii, potrivit comunicatului DNA.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel