Nicolae Bordașiu, preotul căutat de securitate, a murit

Denisa Zamfir / 09 noi 2018 / 23:33 Salveaza PDF Comentarii
Doliu
Descriere foto: Doliu

Părintele Nicolae Bordaşiu, mărturisitor al lui Hristos în temniţele comuniste, a trecut la cele veşnice vineri seară, informează http://basilica.ro.

 Părintele Nicolae Bordaşiu s-a născut în 1924 în satul Sabolciu din judeţul Bihor.

A urmat cursurile Facultăţilor de Teologie şi Farmacie din Bucureşti.

Potrivit sursei citate, părintele Nicolae Bordaşiu a făcut parte din grupul de tineri de la "Rugul Aprins" de la Mănăstirea Antim.

Părintele Nicolae Bordaşiu a stat ascuns şapte ani prin satele bihorene, fiind căutat de securitate pentru o condamnare în lipsă la 20 de ani de închisoare. Descoperit şi arestat în 1955, a urmat ani grei de închisoare în Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud, fiind deţinut politic în perioada 1955-1964.

După eliberare a lucrat ca muncitor, apoi tehnician la Institutul Ioan Cantacuzino, unde a făcut parte dintr-un colectiv care a preparat pentru prima oară în România gama globulină din sânge retro-placentar.

A fost hirotonit diacon şi apoi preot, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, în 30 noiembrie 1969. În acest timp a urmat studiile de doctorat la Facultatea de Teologie, având ca îndrumător pe părintele profesor Dumitru Stăniloae.

În 1973 a plecat la studii la Paris, unde a obţinut la Institutul Catolic un "Certificat d'habilitation pour le doctorat de 3-eme cycle".

Părintele Nicolae Bordaşiu a fost decorat în 2017 cu cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24