New York Times: România slăbeşte legislaţia privind abuzul în serviciu în doar trei zile

Subiectul recentelor modificări aduse legislaţiei penale din România a ajuns în paginile New York Times.

Parlamentul din România a aprobat în această săptămână schimbări la Codul Penal într-un mod neobişnuit de repede, iar criticii spun că revizuirea legislaţiei privind abuzul de putere va avea efecte dăunătoare şi de durată asupra statului de drept, a comentat joi New York Times. 

Pentru a intra în vigoare, schimbările vor trebui promulgate de preşedintele Klaus Iohannis, ceea ce deschide calea pentru o luptă politică majoră, adăugă cotidianul american. Partidele de opoziţie şi preşedintele însuşi au anunţat că vor ataca noua legislaţie la Curtea Constituţională, în timp ce mii de persoane au ieşit în stradă la Bucureşti şi în alte oraşe din România pentru a protesta. 

Modificările legislative vin la puţin peste un an după adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care dezincrimina efectiv corupţia la nivel mic, ceea ce a atras cele mai ample proteste din România de la căderea comunismului în 1989. Guvernul a cedat atunci în faţa presiunii publice, însă a continuat cu politici care ar reduce puterile instanţelor şi procurorilor prin alte mijloace. 

Membri importanţi din guvern spun că schimbările au ca scop să oprească abuzurile sistemului judiciar, însă mulţi afirmă că obiectivul este de a slăbi lupta anticorupţie. România a depus eforturi mari pentru a ţine sub control corupţia de la aderarea la Uniunea Europeană în 2007, însă este considerată în continuare unul din cele mai corupte state din blocul comunitar, mai scrie New York Times, citatat de Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel