Nereguli la Spitalul Tg. Mureș. Ministerul Sănătății, sesizare la DNA

Ministerul Sănătăţii sesizează Direcţia Naţională Anticorupţie după ce a descoperit posibile fapte de corupţie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Inspectorii Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii au verificat toate contractele de achiziţii ale unităţii spitaliceşti şi spun că există suspiciuni că mai multe contracte pentru achiziţia de substanţe dezinfectante au fost oferite cu dedicaţie.

Comunicatul Ministerului Sănătății:

Corpul de Control al Ministerului Sănătății a efectuat, în luna mai, o verificare a SCJU Tg. Mureș și a constatat mai multe nereguli, dintre care amintim următoarele:

Achiziția de dezinfectanți în anul 2016 s-a făcut prin licitație deschisă în cadrul căreia a fost restricționată artificial participarea firmelor ofertante în favoarea companiilor Hexi Pharma și Al Carina.

Metoda folosită a fost introducerea unor standarde de calitate suplimentare în mod eronat și nejustificat, standarde care nu se aplică produselor achiziționate.

Câteva exemple: la achiziția de dezinfectanți de suprafețe au fost menționate standarde specifice sistemelor apoase sau instrumentarului medical; la achiziția de dezinfectanți de nivel înalt pentru suprafețe critice prin ștergere au fost introduse standarde specifice dezinfectanților industriali.

În altă ordine de idei, la unii dezinfectanți nu au fost cerute standardele obligatorii, ci înlocuite cu altele. Mai exact, la dezinfectanții prin ștergere pentru blocul alimentar, nu s-au solicitat cerințele specifice.

[citeste si[

Derularea programului de reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului SCJU Tg. Mureș cu finanțare din fonduri europene (Prgramul Operațional Regional) are mai multe nereguli constatate în urma controlului.

O parte a instrumentarului achiziționat și recepționat nu era utilizat la data controlului

Inspectorii au găsit aparatura sigilată pentru secțiile de chirurgie ortopedie pediatrică și pentru sala de aplicare de ghips în timp ce personalul folosea în continuare un isntrumentar uzat și necorespunzător. Corpul de Control a desigilat instrumentarul și a dispus folosirea acestuia.

În proiect și în caietul de sarcini sunt specificate 14 cabinete medicale care urmau să fie modernizate cu fondurile europene. Cu toate acestea, controlul a identificat alte două cabinete (planificare familială și reumatologie) care au fost dotate cu aparatură deși nu erau cuprinse în proiect sau în documentația de licitație.

Echipamentul repartizat cabinetului de planificare familială (ecograf cu sondă vaginală) nici nu putea fi folosit pentru că avea instalat un sistem de operare versiune demo specific pentru cardiologie. Pentru a funcționa este necesară achiziționarea unei sonde tip Doppler și a softurilor pentru obstetrică-ginecologie. Cu același instrumentar au fost dotate și două cabinete de obstetrică-ginecologie.

Având în vedere constatările Corpului de Control, raportul va fi înaintat de Ministerul Sănătății către Direcția Națională Anticorupție pentru analizarea unor eventuale fapte de natură penală.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy