Nemulțumire: O comună vrea să fie scoasă de pe lista UNESCO

Nemulțumiți că nu-și pot renova casele decât după reguli stricte și costisitoare, sătenii din Valea Viilor, județul Sibiu, vor ca localitatea lor să fie scoasă de pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Comuna Valea Viilor a fost declarată încă din anul 1999 obiectiv din patrimoniul mondial UNESCO, alături de alte șapte fortificații din Transilvania, relatează Digi 24. UNESCO a inclus pe lista patrimoniului mondial întreaga localitate, ceea ce înseamnă că în zona protejată intră și casele locatarilor, nu doar biserica fortificată, astfel că orice modificare la vreuna dintre locuințe trebuie avizată de specialiști.

Oamenii sunt nemulțumiți că inspectorii Direcției pentru Cultură stau mereu cu ochii pe ei, iar conflictul a ajuns și la poliție.

Autoritățile locale susțin că au anual peste 10.000 de vizitatori, dar recunosc că nu au ce să le ofere.

„Biserica noastră este vizitată de multe ori de turiști, dar rămân un timp foarte scurt la noi pentru că nu există pensiuni", a spus Elena Laţă, viceprimar al comunei Valea Viilor.

Legea prevede ca inspectorii Direcției pentru Cultură să monitorizeze fiecare casă din localitate.

„Din păcate, problema este, evident, una financiară. Este problema faptului că atât statul român, cât și proprietarul de casă, teren într-un sit UNESCO, nu are banii necesari de a-și reface imediat clădirea", a spus Răzvan Pop, director la Direcția pentru Cultură.

Rapoartele întocmite de autorități se lasă de fiecare dată cu amenzi, dar oamenii continuă să își renoveze casele fără a apela la specialiști. Nemulțumiti de situația actuală, sătenii vor ca localitatea lor să fie scoasă de pe lista UNESCO: „Când a fost vorba să intre comuna în UNESCO, pe noi nu ne-a întrebat nimeni", a spus un localnic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel