Negrescu, observație-cheie despre limitarea plăților cash: Ne îndreptăm spre o penurie de servicii bancare în zona rurală

Negrescu, observație-cheie despre limitarea plăților cash: Mai mult de jumătate din populația României nu are acces la bancomate / Foto: Pixabay
Negrescu, observație-cheie despre limitarea plăților cash: Mai mult de jumătate din populația României nu are acces la bancomate / Foto: Pixabay

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre limitarea plăților cash.

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre reducerea tranzacțiilor cu bani cash, menționând că momentan doar unul din 3 români are un card bancar.

"În primul, rând e o măsură menită să reducă evaziunea fiscală, pentru că, într-adevăr, evaziune fiscală, adică plățile astea care nu sunt înregistrate în datele fiscului, cu bani cash se fac. Dar de la teorie până la fapte și până la realitatea economică e cale lungă, pentru că într-adevăr, în România avem o mică-mare problemă pe care, iată, că autoritățile, în absența unui studiu de impact, au evitat-o sau au ezitat să o ia în calcul. Faptul că doar unul din 3 români are un cont la bancă, deci un card, și mai mult decât atât, avem cu vreo 6.000 de bancomate mai puțin decât acum 3 ani, iar numărul POS-urilor, adică acele instrumente la care noi punem cardul atunci când plătim la comerciant, numărul lor e  la vreo 360.000 față de 800.000 și ceva, cât ar fi necesar.

VEZI ȘI: Mircea Badea, despre limitarea plăților cash: Guvernul vrea să controleze populația

Adrian Negrescu: Mai mult de jumătate din populația României nu are acces la bancomate

Deci nu avem infrastructura necesară pentru a digitaliza, practic, a trece toate tranzacțiile astea cu cardul. Mai mult decât atât, mai mult de jumătate din populația României nu are acces la bancomate, pentru că au dispărut foarte multe din mediul rural. Acolo unde mai erau foarte puține, mai ales la CEC Bank și la alte 2-3 instituții care își făcuseră curajul să intre în mediul rural, astfel încât pentru cei care stau la țară, probabil soluția e să se organizeze vecin cu vecin, să facă o excursie, ca să zic așa, la oraș, ca să scoată bani, să facă tranzacții, să folosească cardurile pe care autoritățile vor să ni le impună", a declarat analistul economic Adrian Negrescu la B1 TV.

Totodată, Adrian Negrescu a vorbit și despre problemele pe care le-ar putea întâlni românii care locuiesc în mediul rural atunci când vine vorba despre plata cu cardul.

"Vă dau un exemplu concret: Carul cu lemne, aprovizionarea cu lemne pentru la iarnă. Știți că la țară vine camionul de lemne. Oamenii își cumpără lemne cu bani cash și le pun în curte, se pregătesc pentru iarnă. Credeți că va fi un camion de lemne cu POS la care țața de la țară, bunica cuiva să vină cu cardul să plătească această tranzacție? Mă îndoiesc că se va întâmpla acest lucru măcar anul ăsta. Asta e problema pentru că nu ținem cont de realități. Da, poate în peste 10 ani, de acum încolo, într-adevăr și bunicii noștri, și oamenii de la țară vor înțelege avantajele tranzacțiilor cu cardul. Dar mai e mult până acolo… Și mai e o altă problemă pe care autoritățile nu iau în calcul.

"CE recomandă statelor membre să păstreze o bună bucată din plățile din economie în cash"

Comisia Europeană recomandă statelor membre să păstreze o bună bucată din plățile din economie în cash. De ce? Pentru că și ei și-au dat seama că sunt foarte mulți oameni care nu au acces la servicii bancare și, practice, le limitezi dreptul de a-și folosi banii, sub formă fizică. Mai mult decât atât, în Portugalia tranzacțiile astea cu scos banii de la bancomat sau atunci când urci banii pe card, sunt cu comision zero, spre deosebire de România, unde sunt comisioane bancare foarte mari la unele bănci, atenție, mai ales la cardurile acelea care aparțin unor societăți de tip IFN, iar în Statele Unite sunt vreo 7 state și orașe care au decis să scoată limita asta de plată cu bani cash. De ce? Pentru că și-au dat seama că nu face altceva decât să încurajeze și mai mult evaziunea fiscal.

"În mediul rural nu există bancomate"

Noi nu facem studii de impact, nu vedem exact care este realitatea în economie. Da, poate la oraș există foarte mulți oameni care plătesc cu ceasul, cu telefonul, cu cardul, Da, dar în mediul rural, și gândiți-vă că România înseamnă vreo 70 % în mediul rural, acolo nu există bancomate, nu există filiale bancare și spre asta ne îndreptăm, din păcate, spre o penurie din ce în ce mai mare de servicii bancare în zona asta rurală.

Trebuiau să facă un calcul, de exemplu, niște exerciții pilot, să se ducă spre marile orașe București, Cluj, Timișoara, Constanța Iași, și să încerce acolo pe niște magazine cash & carry, să vezi exact cum funcționează această limitare. Într-adevăr, dacă există un avantaj sau nu din a introduce această limitare la folosirea banilor cash și abia după aceea s-o extinzi la nivelul țării. Dar noi încercăm să luăm niște decizii din astea radicale, cum este inclusiv această taxă de 1 % pe cifra de afaceri la toate companiile, care la un moment dat nu o să funcționeze", a mai spus Adrian Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel