Negocierile de la Istanbul s-au încheiat. Rusia anunță că își REDUCE trupele de lângă Kiev și Cernihiv

Negocierile de la Istanbul s-au încheiat. Rusia anunță că se îndepărtează de Kiev și Cernihiv / Foto: Captură video Youtube Agerpres
Negocierile de la Istanbul s-au încheiat. Rusia anunță că se îndepărtează de Kiev și Cernihiv / Foto: Captură video Youtube Agerpres

Negocierile dintre Rusia și Ucraina s-au încheiat.

Întâlnirea dintre negociatorii ucraineni și ruși de la Istanbul s-a încheiat, a declarat Ambasada Ucrainei în Turcia. Discuțiile au durat aproximativ patru ore, cu pauze ocazionale. Nu este clar dacă discuțiile vor continua pentru a doua zi, relatează Reuters. Ucraina a cerut o încetare a focului fără a compromite teritoriul sau suveranitatea țării, deoarece forțele sale au reușit deja să îi îndepărteze pe soldații ruși de lângă Kiev.

În urma negocierilor, Rusia a decis să reducă „radical” activitatea militară în apropiere de Kiev și Cernihiv pentru a „crește încrederea reciprocă în viitoarele negocieri pentru a conveni și a semna un acord de pace cu Ucraina”, a anunțat viceministrul Apărării de la Moscova la televiziunea de stat, scrie The Moscow Times.

„Din cauza faptului că negocierile privind pregătirea unui acord privind neutralitatea și statutul nenuclear al Ucrainei, precum și acordarea garanțiilor de securitate Ucrainei, se deplasează în practică, ținând cont de principiile discutate în cadrul ședinței de astăzi de către Ministerul Apărării al Federației Ruse, în scopul creșterii încrederii reciproce și al creării condițiilor necesare pentru continuarea negocierilor și atingerea scopului final de a conveni și semna acordul de mai sus, s-a luat decizia de a reduce radical activitatea militară în direcția Kiev și Cernigov, pornind de la faptul că deciziile cheie relevante vor fi luate la Kiev și ar trebui create condiții pentru continuarea activității normale.”, a spus generalul colonel Alexander Fomin.

Ucraina cere garanți ai securității

Totodată, negociatorii ucraineni au declarat că cer un acord internațional în baza căruia alte țări să servească drept garanți ai securității Ucrainei.

„Vrem un mecanism internațional de garanții de securitate în care țările garante să acționeze într-un mod similar cu articolul numărul cinci al NATO – și chiar mai ferm”, a declarat David Arakhamia, un negociator ucrainean, reporterilor, după discuțiile cu o delegație rusă.

Rusia face doi pași înapoi pentru a detensiona conflictul din Ucraina

Partea rusă și-a anunțat intenția de a întreprinde doi pași pentru a detensiona situația din Ucraina, a declarat marți șeful delegației ruse, Vladimir Medinsky, reporterilor, după discuțiile cu partea ucraineană la Istanbul, scrie Interfax.

„De asemenea, facem doi pași pentru a detensiona conflictul”, a spus Medinsky.

Potrivit acestuia, unul dintre pași vizează aspectul militar, iar al doilea - cel politic. „Una dintre funcții – pe partea militară – va fi anunțată de viceministrul apărării, iar pe partea politică o voi face eu”, a mai spus șeful delegației.

Discuţiile purtate la Istanbul au fost constructive, a mai spus Medinsky. El a menționat că partea rusă a primit din partea Ucrainei „poziția lor clar formulată pentru includerea în acord”.

Când se va întâlni Putin cu Zelensky

„Aceste propuneri vor fi luate în considerare în viitorul apropiat, raportate președintelui, iar răspunsul nostru corespunzător va fi dat”, a subliniat șeful delegației.

Medinsky a mai spus că o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Vladimir Zelensky este posibilă simultan cu parafarea tratatului de pace.

„După conversația semnificativă de astăzi, am convenit și propunem o soluție conform căreia întâlnirea șefilor de stat este posibilă concomitent cu parafarea tratatului”, a spus el.

Șeful delegației ruse a spus că de la bun început s-a discutat despre posibilitatea unei întâlniri a președinților, cu condiția ca acordul să fie gata pentru semnare de către șefii de stat.

"Posibilitatea de a face pace va deveni mult mai plauzibilă”



„Formatul propus a fost următorul: mai întâi se întocmește un acord, apoi se aprobă acordul de către negociatori, avizat de miniștrii de externe la ședință, după care se discută posibilitatea unei întâlniri a șefilor de stat pentru semnarea acestui acord.”, a precizat Medinsky.

Potrivit acestuia, „acesta nu este o problemă ușoară, mai ales că este posibilă o întâlnire multilaterală cu participarea statelor-garante ale păcii și securității în Ucraina”.

Medinsky a mai spus că versiunea propusă marți, cea a întâlnirii președinților concomitent cu parafarea tratatului de către miniștrii de Externe ai Federației Ruse și ai Ucrainei oferă oportunități suplimentare pentru a discuta nuanțe politice.

„Astfel, sub condiția găsirii compromisului necesar, posibilitatea de a face pace va deveni mult mai plauzibilă”, a spus Medinsky.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel