Negocieri UE-Rusia-Ucraina: s-a ajuns la un acord prealabil în problema gazelor

 Uniunea Europeană a propus ca Ucraina să plătească Rusiei datoria de 3,1 miliarde de dolari dobândită ca urmare a gazelor livrate de Gazprom, a anunţat vineri comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, citat de Ria Novosti.

Potrivit termenilor acestui acord prealabil, care trebuie să fie aprobat și de guvernele ucrainean și rus, Gazprom este gata să livreze Ucrainei o cantitate de cel puțin cinci miliarde de metri cubi de gaze naturale în lunile următoare, contra plății anticipate. În schimb, Ucraina a fost de acord să plătească Rusiei suma de 3,1 miliarde de dolari până la finele anului, dintre care cel puțin două miliarde de dolari până la finele lunii octombrie, scrie Agerpres.

Duetul Putin - Orban împotriva Ucrainei: Războiul gazelor stă să înceapă

Uniunea Europeană, Ucraina și Rusia au avut vineri la Berlin o reuniune trilaterală pe tema securității energetice. Cele trei părți au fost reprezentate de comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, și omologul său ucrainean, Iuri Prodan. O nouă reuniune de acest tip este programată a avea loc săptămâna viitoare tot în capitala Germaniei pentru a definitiva acordul preliminar anunțat vineri.

În ultimele luni Ucraina și Rusia au fost implicate într-o dispută pe tema prețului gazelor naturale. În data de 16 iunie, grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, după o dispută pe tema datoriilor părții ucrainene care potrivit lui Alexander Novak se ridică la 5,3 miliarde de dolari. Această decizie a provocat îngrijorări cu privire la posibilitatea apariției unor întreruperi în livrările de gaze naturale rusești spre UE via Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel