Urmărește emisiunea live


Negocieri secrete la Vatican, Zelenski a ajuns în Italia. Chirieac analizează mișcarea Papei Francisc: Biserica Catolică mută geostrategic

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Volodimir Zelenski a ajuns azi la Roma, capitala Italiei. Zelenski are întrevederi cu Giorgia Meloni, premierul Italiei, dar va fi prezent și la Vatican pentru o întrevedere cu Suveranul Pontif.

Într-o intervenție la Antena 3 CNN, analistul politic Bogdan Chirieac a subliniat importanța vizitei lui Zelenski în Italia, precum și întrevederea cu Papa Francisc. Chirieac remarcă rolul politic major pe care Biserica Catolică îl are din nou la nivel geopolitic după ce Papa Francisc a anunțat că există negocieri secrete privind războiul din Ucraina.

„Este esențială vizita la Papa Francisc care a spus cu siguranță adevărul când a vorbit despre tratative secrete între Rusia și Ucraina desfășurate prin intermediul Vaticanului. Aici cred că va fi o discuție mai lămuritoare

Vorbim despre două țări majoritar ortodoxe. Vă dați seama ce impact politic ar fi, nu doar religios, dacă Papa Francisc ar reuși să deschidă ușa negocierilor între cele două state? Ajungem într-o zonă extrem de sensibilă ce ține și de zona confesională”, a punctat Chirieac care a adăugat că nu va exista în mod firesc o pace „fără ca NATO și în principal SUA să se așeze la masă”.

„Dar faptul că Papa Francisc face acest lucru repune Vaticanul în cea mai înaltă poziție pe harta politică a lumii în acest moment. Știm bine că Biserica Catolică a avut de-a lungul timpului o poziție politică de forță în lume. Papa Francisc face această mutare geostrategică esențială. Nu întâmplător a anunțat că negocierile sunt secrete în acest moment iar vizita lui Volodimir Zelenski nu face altceva decât să consfințească acest lucru”, a adăugat analistul. 

Bogdan Chirieac a subliniat însă că în prezent arhitectura frontului nu permite ajungerea la condiții de negociere, dar inclusiv prin inițiativa Vaticanului, se fac pași în această direcție.

„Deocamdată pozițiile sunt ireconciliabile între cele două țări (n.r. Ucraina și Rusia). Volodimir Zelenski a anunțat că războiul se termină când va fi eliberată inclusiv Crimeea, anexată în 2014, Putin nu vrea să conceapă așa ceva, dimpotrivă, dorește și mai mult teritoriu din Ucraina mai ales după pierderile catastrofale politice pe care le-a suferit Rusia. Mai e vorba și de reconstrucția Ucrainei, dar e un alt subiect. 

Ce poate obține Papa Francisc e un fir de înțelegere, de armistițiu pentru înghețarea conflictului măcar pentru o perioadă și deschiderea negocierilor așa cum s-a întâmplat la Minsk după 2014. Un fir să oprească măcelul, pentru că mor peste 1.000 de oameni zilnic în fiecare zi în Ucraina”, a conchis Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel