Negocieri Kovesi EPPO. Cristan Preda: Să se retragă! E singura soluție

Macovei - Preda
Macovei - Preda

Negociatorii Parlamentului European (PE) şi ai Consiliului Uniunii Europene nu au ajuns joi la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-şef european, funcţie pentru care candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

În această situație de blocaj, europarlamentarul Cristian Preda a venit cu o soluție: retragerea candidatului Bohnert.

”Negocierea dintre PE și Consiliu referitoare la EPPO s-a blocat. Nu va mai fi vreo rundă de discuții. Cea programată săptămâna viitoare a fost anulată.

Guvernul Dăncilă a folosit președinția rotativă ca să discrediteze Consiliul. Singura cale de deblocare a situației e retragerea dlui Bohnert.


Acesta nu poate deveni procuror-șef călcând-o în picioare pe L.C. Kovesi și făcând astfel jocul unui guvern corupt cum e cel de la București”, a zis europarlamentarul Cristian Preda.

Se dorește retragerea unui candidat cu CV impresionant

Francezul Jean-François Bohnert este, din 2016, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Reims. Este membru au Autorității de Concurență din Franța. A fost procuror al Republicii la parchetul pe lângă Tribunalul de Înaltă Instanță din Rouen (2013-2016), avocat general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Rouen (2011-2013) și procuror adjunct al Republicii la Parchetul de pe lângă Tribunalul de Înaltă Instanță din Dijon (2007-2011).

Cine sunt candidații

În urma preselecţiei de către o comisie de experţi, Parlamentul şi Consiliul trebuie să aleagă acum între Laura Codruţa Kovesi şi Jean-Francois Bohnert din Franţa. Echipa de negociere a PE este formată din Claude Moraes, Ingeborg Grässle şi Judith Sargentini.

Parchetul European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

VEZI ȘI: Procuror-șef european. Comisarul pentru Justiţie: Anchetarea Codruţei Kovesi, o piedică

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel