Negocieri BREXIT, tensiuni. Barnier: Tranziţia nu este consfinţită

Mai multe dezacorduri 'substanţiale' între Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar putea pune sub semnul întrebării faza de tranziţie cerută de Londra după Brexit, a atras vineri atenţia negociatorul şef al UE, Michel Barnier, relatează AFP.

"Date fiind aceste dezacorduri, tranziţia nu este consfinţită", a avertizat Barnier într-o conferinţă de presă la Bruxelles, care a încheiat o nouă serie de discuţii, la nivel tehnic, între cele două părţi.

Negociatorul-şef al UE, care s-a aflat luni la Londra pentru a se întâlni cu omologul său britanic David Davis şi cu premierul Theresa May, a afirmat că are "dificultăţi în a înţelege" divergenţele de poziţii, "deoarece Marea Britanie este cea care a cerut o perioadă de tranziţie".

"Marea Britanie a insistat să găsească pentru această perioadă de tranziţie un acord în martie, însă în acelaşi timp interlocutorii noştri au exprimat o serie de dezacorduri pe care le consider a fi substanţiale", a explicat Barnier.

Cererea UE

Uniunea Europeană cere ca în perioada de tranziţie, pe care ea o consideră ca fiind cuprinsă între data Brexit-ului, la sfârşitul lui martie 2019, şi sfârşitul anului 2020, legislaţia europeană să continue să se aplice pentru Marea Britanie. Însă Londra nu ar vrea să accepte obligaţia de a aplica deciziile luate de cele 27 de state membre în respectiva perioadă.

Negociatorul UE a respins existenţa vreunei 'rele credinţe' în discuţii, o acuzaţie care a fost făcută joi de ministrul pentru Brexit, David Davis, într-o declaraţie de o virulenţă neobişnuită. "Nu există dorinţa de a pedepsi Marea Britanie", a dat asigurări Barnier.

David Davis a calificat drept dovadă de 'rea credinţă şi de iresponsabilitate' prezentarea miercuri de către UE a unui document ce fixează regulile pe care trebuie să le respecte Londra în timpul perioadei de tranziţie. Acest proiect prevede posibilitatea de sancţiuni, în special "un mecanism care să permită Uniunii să suspende anumite beneficii pentru Marea Britanie date de participarea sa la piaţa unică".

Rugat să reacţioneze, Michel Barnier a refuzat să "intre în acest joc".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel