Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, a estimat joi că britanicii trebuie mai degrabă să ia o hotărâre decât să ceară o eventuală amânare a datei pentru ieşirea Marii Britanii din UE.
Barnier a subliniat că negocierile cu Londra asupra separării se află 'într-un moment grav', informează AFP. 'Astăzi, avem nevoie mai ales de hotărâre, este mai important decât timpul suplimentar', a afirmat Barnier în timpul unei conferinţe la Viena. Cancelarul austriac Sebastian Kurz, care se afla alături de Barnier, a subliniat totuşi că 'dacă un Brexit ordonat nu va fi posibil până la sfârşitul lui martie', europenii 'vor acţiona în favoarea unei prelungiri' a termenului ieşirii Marii Britanii din UE.
Până la 29 martie, data prevăzută pentru separare, 'ne rămâne prea puţin timp (...), prin urmare este momentul pentru Marea Britanie, pentru guvernul său, pentru parlament, să-şi asume toate responsabilităţile şi consecinţele alegerilor pe care le-au făcut', a adăugat negociatorul-şef al UE pentru Brexit. Miercuri seara, premierul britanic Theresa May a trecut prin parlament o nouă strategie în negocierile cu UE, care ar putea duce la o amânare a datei pentru Brexit. A fost fixat un calendar de votări în Camera Comunelor în trei etape, până la 14 martie, ultimul putând dratuce la o propunere de amânare a datei limită pentru Brexit, idee căreia May s-a opus până acum.
Michel Barnier a reiterat că principala întrebare pe care şi-o vor pune ţările europene în cazul unei eventuale cereri de amânare adresată de Londra va fi 'pentru a face ce?'. Această prelungire poate fi 'tehnică, pentru a oferi timp Parlamentului britanic să pună în aplicare tratatul votat înainte'.
'Dacă nu este cazul (pentru o prelungire tehnică), europenii vor trebui să ştie la ce serveşte o nouă amânare' a datei scadente, a spus francezul. În cazul unei amânări a Brexitului cu mai multe luni, organizarea alegerilor europene la sfârşitul lui mai pune probleme, 'pentru că participarea la scrutin a unei ţări care vrea să iasă din UE ar fi mai mult decât absurdă', a subliniat la rândul său cancelarul austriac.
Citește și: Repatriere aur, reacție BNR. Vasilescu: Nu e normal să îşi spună părerea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu