Nedreptate enormă făcută cu o lege. Lili Ruse: "Dar mărturiile noastre nu contează?"

Liliana Ruse
Liliana Ruse

Jurnalistul Răzvan Popa a scris pe Facebook despre nedreptatea care i-a fost făcută lui Lucian Crișan, unul dintre cei mai buni fotoreporteri din România.

"Despre breasla "profesională" a jurnaliștilor

Lucian Crișan se număra, in opinia mea, printre cei mai buni fotoreporteri pe care i-a avut Romania. Am avut onoarea sa lucrez cu el, la Adevarul, mai multi ani. Zeci de anchete, zeci de reportaje le-am semnat împreuna cu acest "reper" al fotografiei de presa. Ultimil reportaj făcut împreuna i-a adus, de altfel, un premiu al CRP. Este vorba de materialul in care echipa Adevarul (Andu Cercelescu, Lucian Crișan si subsemnatul) a coborât la aproape un kilometru sub pământ, in mina Petrila (premiera jurnalistica, de altfel). Fotografiile realizate de Lucian au primit atunci recunoaștere din parte Clubului Roman de Presa. A fost si ultimul premiu (din zecile primite) ale fotoreporterului Adevarul.

In 2006, Lucian Crisan a ieșit la pensie (una mizera in comparație cu munca lui de pana atunci). Mai de curând a apărut si acea lege a pensiilor pentru jurnaliști. Iar Lucica a crezut ca, după viața lui de presa, poate sa facă parte din tagma profesională. Ghinion! Nu prea se poate fiindcă nu e.....cunoscut ca jurnalist!! Conform legii, Lucica trebuie sa facă parte dinte-o organizație profesională. Iar organizatia profesională existența - UZP - l-a trimis pe bătrânul fotoreporter pensionar la....atestare!

Cine conduce UZP, va las pe voi sa vedeți. Iar daca imi dați un nume de jurnalist cunoscut de acolo (cu vreo ancheta sau reportaj de excelenta) va dau o bere", a scris Răzvan Popa pe Facebook.

Lili Ruse a intervenit și a spus dacă nu cumva se poate face ceva pentru ca Lucian Crișan să se bucurie de un trai decent după o viață în care a muncit foarte mult.

"Dar marturiile noastre nu conteaza? Adica nu putem merge sa spunem ca da, Lucian a fost ziarist, si unul al dracului de bun. Basca, nici io nu fac parte din vreo organizatie de profil", a scris și Lili Ruse pe Facebook.

Klaus Iohannis a promulgat legea care introduce pensii speciale pentru jurnaliştii care fac parte din "uniuni ale creatorilor recunoscute ca fiind de utilitate publică", proiect criticat de guvern. Jurnaliștii care vor beneficia de pensii speciale sunt persoanele care sunt membri într-o "uniune de creatori" cu statut de utilitate publică. Singura asociație de presă care a dobândit acest statut este Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR). Condițiile sunt următoarele: jurnalistul să fie membru de cel puțin 5 ani într-o astfel de uniune și să activeze în presă de minimum 15 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel