EXCLUSIV  NEBUNIE cu întâlnirea dintre polițiști și clanul Duduianu. Ciocan cere verificarea celor care au vorbit

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Purtătorul de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România, Christian Ciocan, a lansat un punct de vedere oficial legat de aparițiile din spațiul public după declarațiile oficialilor din Poliția Română și Ministerul Afacerilor Interne, prima dată pentru DC NEWS.

Reprezentantul FSDPR a spus că angajații Poliției sau omologii din sindicate nu pot lansa opinii publice fără autorizație sau dovezi despre acțiunile decidenților de nivel înalt. 

Federația explică astfel că acțiunea chestorului principal și a chestorului-șef a fost legală, oportună și a avut ca scop protejarea românilor, iar apariția în presă a materialelor video poate fi considerată și o disimulare a situației grave de la Poliția Capitalei.

Comunicat integral

În cursul zilei de ieri, șefii Poliției Române, chestorul principal Liviu Vasilescu și secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul-șef Bogdan Despescu au ieșit la declarații pentru a informa cetățenii României cu privire la acele imagini care au circulat în comunitatea românească și nu numai.

După ce cei doi demnitari de nivel înalt din Poliția Română și Ministerul de Interne au ieșit cu precizări, emise de la cel mai înalt nivel, în spațiul public au apărut fel de fel de păreri și de părerologi care nu fac parte din instituțiile de forță ale României și care nu atestă, în niciun mod prin CV, că ar avea pregătire în acest domeniu.

Nu numai că momentul este nepotrivit, dar considerăm că a fost doar dorința de a comunica public și nu o altă intenție de a arunca o anatemă vizavi de Poliția Română, ținând cont că operațiunea este legală din toate punctele de vedere.

Vizavi de detaliile în care această întâlnire a avut loc și acele acțiuni au fost dispuse, numai decidenții pot hotărî acest lucru. Atât timp cât legea nu a fost încălcată, iar rezultatele obținute au fost pozitive și pentru ceilalți cetățeni ai României – pe noi ne interesează toți cetățenii României – interesul Poliției Române a fost ca legea să fie respectată, să nu se producă aglomerări mari de persoane în această stare de alertă, în condițiile legii privind ce se întâmplă și se poate face în starea de alertă. Interesul nostru a fost să nu avem tulburarea ordinii și liniștii publice pe fondul acelei infracțiuni foarte grave care a dus la moartea unui om.

Așadar, pe de o parte, am înregistrat aceste rezultate pe care ni le impune legea, să ținem sub control ordinea și liniștea publică, și mai mult decât atât, să ținem sub control, în condițiile legii din starea de alertă, pandemia care a lovit România. Pe de altă parte, avem fel și fel de reacții din spațiul public. Acest lucru nu este însă cel mai grav.

Cel mai grav este faptul că chiar din Poliție, unii care nu au avut niciun fel de legătură cu această operațiune legală și decisă la nivel înalt, încep să emită judecăți de valoare. Trebuie să știți că dreptul la libera exprimare nu se confundă cu încălcarea eticii și deontologiei profesionale. În Poliția Română, ofițerii și agenții în activitate pot să discute numai în conformitate cu statutul polițistului, cu ordinele de linie și cu etica la care făceam referire. Orice ieșire publică în alte condiții determină, în mod obligatoriu, verificări și măsuri, așa cum s-a întâmplat în multe alte situații când chiar inspectori-șef au fost acuzați că au ieșit public fără să aibă aprobare.

Pe acest fond, solicităm în mod imperativ, prin vocea mea din spațiul public și, în mod scris, ministrului de Interne, decidenților din MAI, să declanșeze activitățile de control vizavi de toate acele ieșiri publice. Siguranța națională nu este doar o sintagmă și nu este un lucru cu care te poți juca sau pe care îl poți pune la îndoială, din respect pentru România și din obligație față de cetățenii români.

Atragem atenția, rolul nostru ca sindicat nu este să anatemizăm, să criticăm, ci să găsim soluții. Pe de o parte, sunt ofițeri activi care ies în spațiul public și emit judecăți de valoare și nu înțelegem în ce condiții, pe de altă parte, niciun membru de sindicat nu poate să-și încalce promisiunile făcute față de tot ce înseamnă uniformă, indiferent de nivel, doar din dorințe care nu pot fi decât interpretabile.

Sindicatele promovează dialogul social și nu ruptura în comunicare

Ori, din acest punct de vedere, Federația noastră atrage atenția că, de-a lungul timpului, tot ceea ce s-a întâmplat bun sau rău în Ministerul de Interne și în societatea românească a avut la bază și comunicarea sindicatelor și sindicatele trebuie responsabilizate, nu doar considerate sindicate. Iar dacă sindicatele încalcă legea, cei din sindicatele respective trebuie să răspundă tot conform legii.

Închei prin a spune că Federația afirmă în deplină cunoștință de cauză că această operațiune, ca multe alte operațiuni, a fost nu numai legală, dar și oportună. Nu există nici cea mai mică problemă că în teritoriu se deplasează șeful Poliției sau șefi ai Poliției, pentru că așa cum comandanții își conduc oastea din teren și nu din fotoliu, la fel și șeful Poliției este primul care trebuie să cunoască situația operativă. Cei care mai induc păreri că acolo s-a purtat o negociere vor trebui să răspundă și să spună de unde au aceste date, iar Federația vine și spune că acolo s-a condus o operațiune legală, în teren, și nu s-a purtat nicio negociere.

Asemenea șefului Poliției, nici Federația nu-și negociază cu nimeni acest punct de vedere. Sunt împuternicit să aduc la cunoștința opiniei publice aceste lucruri, iar punctele noastre de vedere vor continua în cursul zilei și pe mai departe, în condițiile legii. Repet și mai cer o dată persoanelor chiar publice sau chiar din lumea politică ce nu au niciun fel de legătură cu activitatea desfășurată de polițiști să se abțină.

 n.b. Până la acest moment, la Poliția Capitalei, deși au fost dezvăluite fapte foarte grave, corpul de control al ministrului nu a dat publicității niciun rezultat. În același timp, se trec în subsidiar în spațiul public acele dezvăluiri foarte grave și, la acest moment, se discută de cu totul și cu totul altceva”, transmite Ciocan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel