NEAGU DJUVARA a MURIT

Istoricul Neagu Djuvara a murit, astăzi, la vârsta de 101 ani. S-a stins pe un pat de spital, puțin după ora 13:00. 

Neagu Djuvara a fost istoric, diplomat, filozof, jurnalist și romancier român. Istoricul a primit în anul 2016 Ordinul național ”Steaua României” în grad de Cavaler, iar la 25 august 2016, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului București ”în semn de recunoaștere a activității în domeniul culturii și istoriografiei românești”. 

Neagu Djuvara a publicat în principal despre istoria României și a poporului român, concentrându-se în jurul problemei obiectivității istoriei și istoriografiei.

Djuvara este un susținător al continuării cercetărilor referitoare la istoria românilor, punând la îndoială calitatea cercetării din perioadele interbelică și comunistă, afirmând că anumite părți ale istoriei au fost accentuate sau suprimate pentru a deservi scopuri politice.

[citeste si]

Ipotezele lansate de Djuvara au atras deseori controverse.

Neagu Djuvara a analizat în multe dintre cărțile sale relațiile pe care România le-a avut cu Europa, plasând-o politic și cultural ”între orient și occident”, caracterizând-o ca fiind ”ultima intrată în ceea ce se numește Concertul European”. A fost un critic al atitudinii excesiv de favorabilă occidentului în cadrul politicii românești. 

A mai scris despre ceea ce el numește ”hegemonia americană” și premisele acesteia, analizând influența Statelor Unite ale Americii asupra politicii globale și, mai restrâns, asupra Europei. 

Neagu Djuvara a publicat cărți adresate celor tineri, precum și cărți care își propun să explice originea istorică a unor figuri de mit ca Dracula sau Negru Vodă. Și-a publicat de asemeni și memoriile, istorisindu-și viața din exil la Paris și Niamey.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel