Navele Rusiei sunt acuzate de sabotaj în Marea Nordului

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Rusia are un program de sabotare a parcurilor eoliene și a cablurilor de comunicații din Marea Nordului, potrivit unor noi acuzații.

Detaliile provin dintr-o investigație comună a radiodifuzorilor publici din Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda, conform BBC.

Se spune că Rusia are o flotă de nave deghizate în traulere de pescuit și nave de cercetare în Marea Nordului. Acestea poartă echipamente de supraveghere subacvatică și cartografiază locuri cheie pentru sabotaj.

Primul dintr-o serie de reportaje urmează să fie difuzat miercuri de DR în Danemarca, NRK în Norvegia, SVT în Suedia și Yle în Finlanda.

Un ofițer danez de contrainformații spune că planurile de sabotaj sunt pregătite în cazul unui conflict complet cu Occidentul, în timp ce șeful serviciilor de informații norvegiene le-a spus radiodifuzorilor că programul este considerat extrem de important pentru Rusia și controlat direct de la Moscova.

Radiodifuzorii spun că au analizat comunicațiile rusești interceptate care indică așa-numitele nave fantomă care navighează în apele nordice și care au oprit emițătoarele pentru a nu dezvălui locațiile lor.

Ce manevre a efectuat Amiral Vladimirsky

Raportul se concentrează pe o navă rusă numită Amiral Vladimirsky. Oficial, aceasta este o navă oceanografică expediționară sau o navă de cercetare subacvatică. Dar raportul susține că este de fapt o navă de spionaj rusească.

În documentar apare un fost expert anonim al Marinei Regale a Regatului Unit care a urmărit mișcările navei în vecinătatea a șapte parcuri eoliene în largul coastei Marii Britanii și a Olandei.

Se spune că nava încetinește atunci când se apropie de zonele în care există parcuri eoliene și se plimbă în acele regiuni. Aceasta ar fi navigat timp de o lună cu transmițătorul oprit.

Când un reporter s-a apropiat de navă cu o barcă mică, a fost abordat de un individ mascat care purta ceea ce părea a fi o pușcă de asalt militară.

Se pare că aceeași navă a fost văzută în largul coastei scoțiene anul trecut. A fost văzută intrând în Moray Firth pe 10 noiembrie și observată la aproximativ 30 de mile marine la est de Lossiemouth, unde se află flota de avioane de patrulare maritimă a RAF. Apoi, nava s-a îndreptat încet spre vest.

În februarie, serviciile de informații olandeze au emis un avertisment oficial neobișnuit cu privire la activități care ar putea indica pregătirea pentru perturbarea sau sabotarea infrastructurii maritime. Șeful serviciilor de informații militare a țării a declarat că o navă rusă a fost detectată în apropierea unui parc eolian din Marea Nordului și că cartografiază acele locuri.

Raportul ridică posibilitatea ca astfel de nave să fi fost legate de un incident la sud de Svalbard anul trecut, când a fost tăiat un cablu de date subacvatic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel