Navalnîi este anchetat pentru activități extremiste. Dizidentul mai poate primi până la 10 ani de închisoare

Navalnîi este anchetat pentru activități extremiste. Dizidentul mai poate primi până la 10 ani de închisoare  /  Sursă foto: Facebook Aleksei Navalnîi
Navalnîi este anchetat pentru activități extremiste. Dizidentul mai poate primi până la 10 ani de închisoare / Sursă foto: Facebook Aleksei Navalnîi

Dizidentul rus Aleksei Navalnîi este anchetat că ar fi condus un grup extremist.

Anchetatorii ruși au lansat un nou dosar penal împotriva lui Aleksei Navalnîi și a principalilor săi aliați, acuzându-i că au lansat un grup extremist, în timp ce statul își extinde reprimarea opoziției după alegerile parlamentare.

Comitetul de anchetă, care se ocupă de crimele majore din Rusia, a declarat în 28 septembrie că nu mai târziu de 2014 Navalnîi „a creat o rețea extremistă și a dirijat-o” cu scopul „de a schimba bazele sistemului constituțional din Federația Rusă."

Anchetatorii au spus că Navalnîi și locotenenții săi superiori, Leonid Volkov și Ivan Zhdanov, sunt suspectați că ar fi condus „rețeaua extremistă”, cunoscută sub numele de Fundația Anticorupție (FBK), în timp ce Lyubov Sobol și un număr de alți aliați ai săi sunt acuzați ca fiind colaboratori.

În declarația lor, anchetatorii i-au acuzat pe Navalnîi și pe aliații săi că au creat o serie de conturi de socializare și site-ul web al FBK „pentru a promova activitatea infracțională”. Rusia a desfășurat anul acesta o campanie de presiune pe scară largă împotriva lui Navalnîi și a FBK-ului înainte de alegerile parlamentare, organizate la începutul acestei luni.

Navalnîi s-a opus lui Putin la alegerile din această toamnă

Navalnîi i-a chemat pe numeroșii săi susținători să voteze împotriva partidului pro-Kremlin Rusia Unită, în încercarea de a-l priva de o majoritate și de a-l împiedica pe președintele Vladimir Putin să împingă cu ușurință modificările constituționale înainte ca mandatul său să se termine în 2024.

Rusia Unită a câștigat o supermajoritate în timpul votului din 17-19 septembrie, care a fost afectată de acuzațiile de fraudă și nereguli.

Unii susținători ai lui Navalnîi sperau că reprimarea opoziției se va relaxa după alegeri, însă noul caz al Comitetului de anchetă pare să spulbere aceste speranțe.

Dacă ar fi condamnat, Navalnîi ar putea primi de la șase până la 10 ani de închisoare, în timp ce Sobol și ceilalți activiști ar putea fi condamnați la doi până la șase ani, scrie rferl.org.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel