Navă migranți. Salvini, avertisment

Ministrul de interne italian Matteo Salvini a somat duminică organizaţiile neguvernamentale internaţionale să se ţină la distanţă de operaţiunile de sprijinire a migranţilor în Mediterana şi să lase paza de coastă libiană să-şi îndeplinească această misiune, relatează AFP. 

"Lăsaţi autorităţile libiene să-şi facă munca de salvare, recuperare şi repatriere a migranţilor spre ţărilor lor, aşa au făcut de câtva timp, fără ca navele ONG-urilor avide să le deranjeze sau să provoace tulburări", a declarat ministrul de interne. 

"Porturile italiene sunt şi vor fi închise celor care îi ajută pe traficanţii de fiinţe umane", a adăugat el. 

În cursul serii, Salvini a intervenit din nou pentru a mulţumi autorităţilor libiene că au primit în mare şi au readus în Libia peste 820 de migranţi duminică. 

Ministrul de interne italian, totodată vicepremier şi şef al Ligii, o formaţiune de extrema dreaptă, a exprimat pe Twitter "mulţumirile sale călduroase autorităţilor şi pazei de coastă libiene". 

Italia refuză ajutorul 

"Astăzi, ele au salvat şi au readus în Libia 820 de migranţi, făcând inutilă 'munca' traficanţilor şi evitând intervenţii eronate ale navelor organizaţiilor neguvernamentale", a scris Salvini. 

Mai devreme, ONG spaniol Proactiva Open Arms a afirmat că Italia refuzase să-i ajute nava pentru a salva 1.000 de migranţi în largul Libiei, Roma afirmând că - potrivit ei - că paza de coastă libiană se va ocupa de asta. 

Autorităţile italiene "ne-au spus că în acest moment nu au nevoie de noi. Ele au afirmat că operaţiunea de salvare este coordonată de paza de coastă libiană", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a organizaţiei, Laura Lanuza. 

Apeluri de ajutor 

Potrivit acesteia, organizaţia sa primise în cursul ultimelor ore "şapte sau opt" apeluri de ajutor venind de la nave care transportau migranţi şi care se aflau în largul Libiei. "Dacă adăugăm toate apelurile primite, totalul este de circa 1.000 de persoane" care ar avea nevoie de ajutor, a adăugat ea. 

Când nava Open Arms, care se afla la 60 de mile marine (110 km) de acolo, a contactat centrul operaţional al pazei de coastă din Roma care coordonează intervenţiile, acesta din urmă - potrivit ei - i-a respins serviciile. Or, "dacă coordonarea intervenţiilor revine pazei de coastă libiene, toate aceste persoane vor fi retrimise imediat în Libia", a denunţat ea. 

Nu se ştia până duminică seara dacă migranţii readuşi în Libia de paza de coastă libiană - potrivit lui Salvini - erau cei care fuseseră menţionaţi de ONG spaniolă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel