Nava care a luat foc lângă Sri Lanka a început să se scufunde și ar putea provoca un dezastru ecologic / VIDEO

Nava care a luat foc lângă Sri Lanka a început să se scufunde și ar putea provoca un dezastru ecologic   /  Sursă foto: Captură YouTube
Nava care a luat foc lângă Sri Lanka a început să se scufunde și ar putea provoca un dezastru ecologic / Sursă foto: Captură YouTube

X-Press Pearl, cargobotul încărcat cu substanțe chimice care a luat foc în largul insulei Sri Lanka, a început să se scufunde și ar putea provoca un dezastru ecologic major.

Cargobotul X-Press Pearl, încărcat cu substanțe chimice, a început să se scufunde lângă Sri Lanka, după ce a ars aproape două săptămâni, informează BBC.

Scufundarea navei înregistrată în Singapore riscă să provoace un dezastru ecologic. Sute de tone de ulei de motor ar putea fi deversate în apă, având un impact devastator asupra vieții marine, scrie digi24.ro. Marina din Sri Lanka și cea indiană au încercat să stingă focul și să împiedice scufundarea navei, însă marea agitată și vânturile musonice au îngreunat operațiunea.

"Nava se scufundă. Echipele de intervenție încearcă să tracteze nava în larg înaintea de a fi acoperită de apă pentru a minimiza poluarea, însă partea din spate a navei s-a desprins", a declarat pentru BBC căpitanul Indika Silva, purtător de cuvânt al Marinei din Sri Lanka.

Zona de coastă din apropierea orașului Negombo, unde se află plaje căutate de turiștii străini, a fost deja poluată cu ulei și reziduuri de plastic. La bordul navei se aflau și trei containere cu câte 26.000 de kilograme de peleți de plastic.

 .

Ministrul Pescuitului a suspendat accesul navelor care vin din Laguna Negombo și pescuitul în zonă, după ce echipele de intervenție au anunțat că nava a început să se scufunde în locul în care se află. Totodată, a anunțat măsuri de urgență pentru a proteja laguna și zonele înconjurătoare.

X-Press Shipping, compania din Singapore care deține nava, a confirmat că echipajul știa că există o scurgere de produse chimice, însă nu a primit din partea Indiei și Qatar-ului permisiunea de acosta, înainte de izbucnirea incendiului. Faptul că Sri Lanka a permis accesul navei în apele sale teritoriale, deși ea fusese respinsă de alte două țări, a provocat furia cetățenilor.

Oficialii locali au depus o plângere penală împotriva căpitanului navei, care a fost salvat săptămâna trecută, alături de o parte din echipaj. Marți, căpitanul și un inginer au fost interogați de poliție timp de 14 ore. O instanță din Sri Lanka e emis un ordin prin care comandantul navei, inginerul-șef și încă un inginer nu pot părăsi țara.

Nava ancorată în largul portului Colombo a anunțat pe 20 mai un incendiu la bord, produs din cauza unei scurgeri la un container de substanțe chimice. Vasul de 186 de metri transporta 1.486 de containere cu câte 25 de tone de acid azotic, dar și alte substanțe chimice și produse cosmetice, încărcate din portul indian Hazira, pe 15 mai, precizează Publika.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel