NATO va intensifica măsurile de securitate în zona Mării Negre

Miniştrii de Externe ai statelor membre NATO au adoptat, cu ocazia reuniunii aniversare de la Washington, un set de măsuri pentru intensificarea securităţii în regiunea Mării Negre, anunţă Alianţa Nord-Atlantică.

"În cursul reuniunii de la Washington, miniştrii de Externe din statele NATO au convenit asupra unui set de măsuri pentru îmbunătăţirea vigilenţei situaţionale a Alianţei Nord-Atlantice în regiunea Mării Negre şi pentru susţinerea partenerilor Georgia şi Ucraina", se arată într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei.

Miniştrii de Externe ai naţiunilor din cadrul NATO au reiterat apelul adresat Rusiei în sensul eliberării militarilor ucraineni capturaţi în incidentul produs în apropierea Mării Azov.

De asemenea, Alianţa Nord-Atlantică a cerut Rusiei să revină la respectarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

"Noi vom avea un răspuns moderat şi coordonat şi nu intenţionăm să instalăm sisteme terestre de rachete nucleare în Europa. NATO va continua să menţină mijloace credibile şi eficiente pentru descurajare şi apărare", a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

În cursul zilei de joi, miniștrii au abordat rolul NATO în lupta împotriva terorismului și eforturile Statelor Unite de a căuta o soluționare politică în Afganistan. "Am mers împreună în Afganistan și suntem de acord că vom lua orice decizie cu privire la prezența noastră viitoare împreună", a declarat secretarul general. Miniștrii au discutat, de asemenea, despre progresele înregistrate în lupta împotriva ISIS și despre modul în care NATO se adaptează noilor amenințări și tactici teroriste, cum ar fi folosirea dronelor mici". Secretarul general a subliniat că NATO va continua să colaboreze cu partenerii din regiune, formând forțe locale în lupta împotriva terorismului.

Miniștrii au încheiat întâlnirea cu o discuție privind împărțirea mai echitabilă a sarcinilor în cadrul Alianței. Secretarul general a salutat progresele Aliatei, inclusiv patru ani consecutivi de creștere a investițiilor în apărare. "Din 2016, aliații europeni și Canada au adăugat 41 miliarde de dolari pentru cheltuielile lor de apărare; până la sfârșitul anului viitor, aceasta va crește la 100 de miliarde de dolari ", a spus el. Dl Stoltenberg a remarcat că aliații nu numai că cheltuiesc mai mult, ci și investesc în noi capacități și că depun mai multe forțe pentru NATO, se arată în comunicat.

Secretarul General al NATO încheie o vizită de trei zile în Statele Unite, unde s-a adresat și unei întâlniri comune a Congresului Statelor Unite, s-a întâlnit cu președintele Trump, a participat la o conferință "NATO Engages" și a participat la o ceremonie pentru a marca 70 de ani de la semnarea Tratatului Atlanticului de Nord.

Vezi și: NATO, aniversare. Alianţa Nord-Atlantică, 70 de ani de istorie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel