NATO trimite avioane în România, la granița cu Ucraina

NATO trimite avioane de recunoaștere Awacs în România și Polonia pentru a monitoriza criza din Ucraina, transmite BBC.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a dat luni undă verde misiunii, potrivit unui purtător de cuvânt al alianței.

"Toate zborurile avioanelor de recunoaștere nu vor depăși spațiul aerian al Alianței", a precizat oficialul.

Avioanele Awacs au montate deasupra fuselajului o antenă de tip farfurie. Radarul aeronavei poate detecta orice avion și rachetă de croazieră de la distanța maximă de 400 km și poate dirija spre ținte propriile formații de avioane de vânătoare-bombardament. Aparatele de zbor Awacs au o autonomie de zbor de 10 ore și, zburând la înălțimea de 9.000 m, poate acoperi o suprafață de 300.000 m pătrați.

Acțiunea NATO vine cu șase zile înainte de referendumul prin care cetățenii Crimeii vor vota "pentru" sau "împotriva" alipirii peninsulei la teritoriul Federației Ruse. Statele Unite ale Americii spun că plebiscitul încalcă dreptul internațional și, prin urmare, nu-i vor recunoaște rezultatele.

Ultimele relatări din Crimeea vorbesc despre confiscarea de către persoane considerate ca aparținând milițiilor locale pro-ruse a unui spital militar. Atacatorii au amenințat personalul medical al spitalului din Simferopol și aproximativ 30 de pacienți.

SUA vor trimite săptămâna aceasta o duzină de avioane de luptă F-16  în Polonia, pentru a lua parte la exerciții militare, drept răspuns la incursiunea Rusiei în Ucraina.

Pentagonul a anunțat că va suplimenta și numărul aeronavelor F-15 din Lituania, numărul lor urmând să ajungă săptămâna aceasta la 10.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel