NATO, sărbătoare la 70 de ani de la înființare

NATO
NATO

Miniştrii Afacerilor Externe ai NATO se vor întâlni la Washington, în aprilie 2019, pentru a sărbători 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Atlantice, în ciuda tensiunilor dintre aliaţii europeni şi preşedintele american Donald Trump, scrie AFP.

Agenţia menţionată relevă, citând un diplomat european din cadrul NATO, că o reuniune a responsabililor cu relaţiile externe din ţările membre va avea loc în capitala americană pe 4 aprilie, dată la care a fost semnat, în 1949, Tratatul Atlanticului de Nord. Acest text, numit adesea Tratatul de la Washington, a pus bazele Alianţei la patru ani după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. În Articolul 1 este stipulat că ţările semnatare (12 la acel moment) 'se angajează să soluţioneze prin mijloace paşnice orice litigii internaţionale în care ar putea fi implicate'. De atunci, alte 17 state au aderat la Tratat, crescând numărul membrilor Alianţei la 29. Ultimul sosit este Muntenegru, stat care s-a integrat în NATO în primăvara lui 2017.

Se pregătește o reuniune aniversară 

Cea de-a 70-a aniversare a organizaţiei vine într-un climat destul de tensionat în NATO, unii aliaţi fiind îngrijoraţi de atitudinea lui Donald Trump cu privire la Alianţă, notează AFP. În iulie, preşedintele american, întrebat despre Muntenegru, a pus la îndoială angajamentul SUA faţă de principiul apărării reciproce în cazul unei agresiuni. În plus, Donald Trump i-a acuzat în mod regulat pe aliaţii europeni, de la alegerea sa de acum doi ani, că nu alocă fonduri suficiente în materie de apărare. Dincolo de reuniunea din aprilie de la Washington, un summit al şefilor de stat şi de guvern din NATO, preconizat pentru sfârşitul anului viitor, ar urma să fie consacrat aceleiaşi aniversări de 70 de ani, dar nicio precizare nu a fost încă făcută oficial. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel