NATO s-a angajat solemn faţă de securitatea României acum şi în viitor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat joi că România este un aliat de încredere, punctând că Alianţa Nord-Atlantică s-a angajat solemn faţă de securitatea ţării noastre, 'acum şi în viitor'.

'România este un aliat foarte angajat şi de încredere, care a contribuit mult de-a lungul anilor la apărarea colectivă şi la securitatea noastră comună. Vă mulţumesc pentru angajamentele şi contribuţiile importante ale României la NATO. (...) România este un aliat de încredere, iar NATO s-a angajat solemn faţă de securitatea României, acum şi în viitor', a declarat Stoltenberg, în declaraţia comună cu preşedintele Klaus Iohannis, susţinută la Palatul Cotroceni.

El a arătat că România aduce o contribuţie importanţă la sistemul de apărare antirachetă al NATO, găzduind o facilitate Aegis Ashore la Deveselu care îi ajută pe aliaţii europeni să se protejeze împotriva ameninţărilor cu rachete din afara zonei euroatlantice.

'România joacă un rol constructiv în asigurarea stabilităţii în regiunea Mării Negre, un lucru important pentru securitatea noastră', a punctat Stoltenberg.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a arătat că NATO a reacţionat în mod decisiv la un mediu de securitate schimbat şi mai dificil.

'Ne-am sporit prezenţa în flancul estic al Alianţei, inclusiv în România. România găzduieşte un nou sediu aici, în Bucureşti, pe care l-am vizitat împreună anul trecut şi aţi activat Comandamentul multinaţional divizia sud-est, care este acum testat şi aştept cu nerăbdare să îl vizitez. Ambele facilităţi ne vor spori abilitatea de a planifica, de a efectua exerciţii şi de a consolida prezenţa forţelor dacă este necesar şi vom face şi mai mult. Nu pentru a ameninţa pe cineva, ci pentru a ne proteja naţiunile, pentru că Rusia a schimbat graniţe prin forţă şi continuă să îşi intimideze vecinii', a spus oficialul NATO.

Stoltenberg a precizat că vor fi menţinute deschise canalele de dialog cu Rusia.

'În special în vremuri tensionate, transparenţa şi predictibilitatea sunt importante pentru a reduce riscurile unor calcule greşite şi accidente', a arătat el. Oficialul NATO a salutat angajamentul României de a creşte bugetul apărării la 2% la PIB, arătând că acest lucru demonstrează că ţara noastră îşi respectă angajamentele. 'Este o măsură pe care o salutăm şi vă încurajez să continuaţi pe această cale, pentru că apărarea cetăţenilor noştri este esenţială. Trebuie să dispunem de resursele şi capacităţile de a ne menţine cetăţenii în siguranţă într-o lume mai periculoasă', a afirmat oficialul NATO.

Stoltenberg a subliniat, de asemenea, că România joacă un rol cheie în proiectarea stabilităţii dincolo de graniţele NATO, în Moldova, Georgia şi Ucraina.

'Vă aduceţi o contribuţie importantă şi la fondul de apărare cibernetică pentru Ucraina, ceea ce demonstrează adevărat leadership', a arătat el.

Nu în ultimul rând, Jens Stoltenberg a adus un omagiu celor doi militari români care au murit recent în Afganistan.

'Aţi demonstrat un angajament permanent în misiunile noastre în Kosovo şi Afganistan. Misiunea noastră de a antrena forţele afgane rămâne dificilă şi presupune costuri mari. Aduc un omagiu celor doi ofiţeri români care şi-au pierdut recent viaţa în Kandahar în timpul misiunii şi îmi doresc ca militarul rănit să îşi revină rapid', a spus Stoltenberg. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel