NATO, retragere din Afganistan: Toate opțiunile sunt pe masă

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că ''toate opţiunile sunt pe masă'' cu privire la viitorul prezenţei militare aliate în Afganistan.

Declarațiile secretarului general al NATO vin în contextul în care se apropie data de 1 mai, convenită anul trecut între Washington şi talibani pentru începerea retragerii trupelor străine din această ţară, relatează Agerpres.

Toate opţiunile sunt pe masă şi nu s-a luat o decizie definitivă, dar cred că este extrem de important ca aliaţii se continue consultările strânse, cum vom face mâine, a spus Stoltenberg într-o conferinţă de presă înaintea reuniunii miniştrilor de externe din statele NATO, care se va desfăşura marţi şi miercuri la Bruxelles şi este prima la care participă noul secretar american de stat, Antony Blinken.

Printre temele de pe agenda reuniunii se află şi posibilitatea ca Alianţa să se retragă din Afganistan, conform acordului dintre SUA şi talibani. SUA au în Afganistan circa 2.500 de soldaţi din efectivele de circa 10.000 de membri ai misiunii de sprijin şi instruire pentru forţele de securitate afgane.

Ce prevede acordul dintre SUA și talibani



Acordul semnat în februarie anul trecut între SUA şi talibani prevede că trupele internaţionale se vor retrage din Afganistan în mai 2021 dacă insurgenţii îndeplinesc o serie de angajamente, printre care ruperea legăturilor cu grupările teroriste, diminuarea violenţei şi implicarea în negocieri de pace cu guvernul afgan.

De la reuniunea NATO care va avea loc marţi şi miercuri nu este aşteptată o decizie fermă privind retragerea misiunii din Afganistan, Stoltenberg subliniind că atenţia trebuie să se concentreze acum pe sprijinirea noilor eforturi pentru obţinerea de progrese la negocierile de pace.

"O ofensivă de primăvară"



Negocierile de pace sunt singura cale de a obţine o soluţie politică sustenabilă şi durabilă pentru conflictul din Afganistan, prin urmare cerem tuturor părţilor să negocieze cu bună credinţă şi talibanilor de asemenea să înceteze sprijinirea Al-Qaida şi a altor grupări teroriste internaţionale, a mai spus secretarul general al NATO. Ceea ce sperăm este ca talibanii să nu declanşeze o ofensivă de primăvară, pentru că ceea ce ne trebuie este contrariul, nu o ofensivă de primăvară, ci o reducere a violenţei, a insistat el.

Miniştrii Alianţei vor mai dezbate propunerile privind modernizarea organizaţiei în cadrul iniţiativei NATO 2030 şi un document politic despre implicaţiile schimbărilor climatice asupra securităţii, pe care ar urma să-l adopte la această reuniune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel